Лятно сладко руло
1. За основата на тортата омесете виенско тесто, като сипете брашното на плота и направите кладенче в него. В кладенчето сипете останалите продукти и ги смесете с пръсти. Постепенно добавяйте брашно и омесете гладко тесто. Увийте тестото в прозрачно фолио и го сложете в хладилник за 30 минути. След това го разточете върху набрашнен плот, изрежете кръг с диаметър 20 см, поставете го в плоска тава, постлана с хартия за печене и го печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 12 минути.
2. За целувчените украси разбийте белтъците с помощта на миксер. Добавете половината пудра захар, на порции, без да спирате разбиването. Разбийте до получаване на сняг. Добавете останалата пудра захар и разбъркайте с шпатула внимателно. Отделете в 3 купички по малко от сместа. Към едната добавете червеното цмекло на прах и разбъркайте до получаване на розов цвят. Към другата част добавете прах от пшенични стръкове и разбъркайте. Към третата част добавете какао и разбъркайте.
3. В плоска тава, постлана с хартия за печене поставете 5-6 дървени шишчета. С помощта на шприц с гладък накрайник оформете по 5 листчета в горния край на всяко шишче. По средата шприцовайте розова точка, а по-надолу направете зелени листенца на цветята. Сушете цветята на 80 градуса в продължение на 2 часа. В друга голяма тава шприцовайте 8 дълги ленти /14 см/ от сместа с какао и ги изсушете едновременно с цветята.
4. За крема първо направете сладкарски крем, като сложите прясното мляко с половината  захар в тенджерка да заврат. В купичка разбийте жълтъците с сока от лайма и брашното на кашичка. Изсипете кашичката в тенджерата и бъркайте в продължение на 1 минута. Изсипете крема върху метален поднос и го разстелете. Покрийте го с прозрачно фолио и го охладете. Разбийте мекото масло с пудрата захар до пухкавост. Добвате сладкарския крем и разбийте до хомогенност.
5. За блата за рулото разбийте яйцата с помощта на миксер.Добавете захарта и разбийте до изсветляване на сместа. Добавете брашното и разбийте до хомогенност. Разтопете маслото и го добавете леко охладено към сместа, разбъркайте с шпатула. Разстелете сместа на тънък слой в голяма, плоска тава, постлана с хартия за печене. Печете блата в предварително загрята фурна на 200 градуса 8 минути.
6. Щом блатът леко изстине, обърнете го върху лист хартия за печене и отлепете хартията от печенето му. Изрежете неравните краища на блата и го нарежете на ленти с ширина 6 см и дължина 30 см. Нанесете тънък слой от масления крем върху всички ленти наведнъж.
7. Завийте една лента на руло, поставете я върху втората и я завийте заедно с нея. Така оформеното руло поставете хоризонтално върху поднос за торта. Следващите ленти лепете, като обгръщате основата на тортата. Приберете за кратко тортата в хладилник, да се стегне крема.
8. Разтопете шоколада на водна баня и го темперирайте. Добавете праха от пшеничени стръкове към марципана и го омесете. След това го разточете тънко с помощта на точилка, като поръсите пудра захар върху плота. Сипете малко шоколад в горната част на разточения марципан и го разнесете надолу с помощта на специална щамапа, имитираща кората на дърво. Изрежете кръг с диаметър 20 см от марципана.
8. Нанесете тънък слой крем върху тортата и поставете изпечената основа. Обърнете тортата наобратно така, че тестената основа да е отдолу. Поставете марципана върху тортата. Отстрани нанесете маслен крем и върху него залепете начупените на парченца целувчени пръчки. Върху тортата забодете цветя.

Продукти

  • За целувките:4 белтъка 250 г пудра захар 10 г царевично нишесте щипка червено цвекло на прах щипка пшенични стръкове на прах щипка какаоЗа крема:125 мл прясно мляко 100 г захар 125 мл сок от лайм 2 жълтъка 2 с.л. брашно 250 г меко масло 60 г пудра захарЗа рулото:50 г масло 6 яйца 190 г захар 190 г брашноЗа основата:150 г брашно 0.5 яйце 100 г масло 50 г захарДопълнително:200 г марципан 1 с.л. пшенични стръкове на прах 100 г натурален шоколад

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички