Начин на приготвяне:

1. За соса обелете скилидките чесън и ги сложете в тенджерка. Залейте ги с прясното мляко и пуснете стръка розмарин в него. варете сместа докато се редуцира до обем от 5 с.л. Дръпнете от огъня, извадете стръка розмарин, добавете филенцата аншоа и пасирайте соса.Налейте зехтин на тънка струйка, като разбърквате до получаването на емулсия.
2. Обелете крастамицата и я нарежете на кубчета. Сложете я в купа и я посолете. Оставете я за 30-40 минути настрани.
3. Залейте хубави, зрели домати с вряла вода, след това ги обелете и нарежете на ситно. Сложете доматите в купа, добавете добре изтисканата краставица, нарязаните на ситно лук и люти чушки, без семки. Настържете фино кората на лимона, изтискайте сока му. Добавете цели каперси, нарязани черни маслини, оцет и зехтин. Разбъркайте добре.
4. Филетата сардини изпържете в добре загрят тиган със съвсем малко олио, първо откъм страната с кожата. Пържете до хрупкавост, а от другата страна - не повече от 5-10 секунди.
5. Запечете филийки хляб на грил. Намажете ги със соса с аншоа, а отгоре поставете по едно филе сардина, посолете. Сипете лятната салата в голяма чиния и върху нея подредете запечените филийки с риба. Поръсете с нарязан магданоз.

Продукти

  • 1 краставица
  • сол
  • 500 мл прясно мляко
  • 4 скилидки чесън
  • 1 стрък розмарин
  • 150 г филенца аншоа
  • зехтин екстра върджин
  • 4 големи домата
  • 1 глава червен лук
  • 2 зелени люти чушки
  • 0.5 лимон
  • сок и настъргана кора
  • 0.5 с.л. червен винен оцет
  • шепа каперси
  • шепа черни маслини
  • 3 с.л. зехтин екстра върджин
  • 8 филета от сардина
  • 8 филийки хляб
  • 0.5 връзка магданоз

Свързани рецепти