Начин на приготвяне:

1. Отрежете долната твърда част на аспержите. След това отрежете връхчетата, а останалата част нарежете на малки парчета, под ъгъл.

2. Бланширайте аспержите (заедно с върховете) и зърната бакла във вряща подсолена вода за 3 минути. Извадете ги с помощта на решетеста лъжица и веднага ги сложете в купа с леденостудена вода. След минута извадете и подсушете. Обелете зърната бакла.

3. Отрежете твърдия край на марулките и ги разрежете на тънки резени по дължина. Подредете ги на дъното на голяма чиния. Отрежете дръжката на смокините и ги разрежете на четвъртинки. Подредете ги върху марулките. Върху тях разпръснете аспержите и баклата. След това разпръснете различните видове зелана салата и микрорастенията. Натрошете козето сирене.

4. За дресинга смесете в купичка горчицата и захарта. Разбъркайте. Добавете лимоновия сок и смачкания с преса чесън. Разбъркайте добре. Добавете зехтин на струйка, при непрекъснато бъркане. Овкусете със сол и черен пипер. Накрая добавете нарязания на ситно див лук. Разбъркайте.

5. Поръсете салатата с дресинга непосредствено преди сервиране.

Продукти

  • 100 г прясна бакла, без шушулки
  • 2 марули Литъл джем
  • 60 г микс листа за салата
  • тъмночервени микрорастения
  • 6 узрели смокини
  • 100 г саламурено козе сирене
  • 250 г аспержи

 

За дресинга:

  • 1 ч.л. лимонов сок
  • 1 ч.л. пудра захар
  • 1 ч.л. дижонска горчица
  • 1 скилидка чесън
  • 6 с.л. зехтин
  • сол и черен пипер
  • 1/2 връзка див лук

Свързани рецепти