Лятна ягодова пита
1. За тестото сипете брашното на плота, посолете го и направете кладенче в него. Затоплете съвсем леко млякото в тенджерка и поръсете маята. Сипете млякото с майта в кладенчето и поръсете със захарта. Добавете бучката масло и жълтъка. Разбъркайте продуктите в кладенчето, след това постепенно добавете брашното и омесете гладко тесто. поставете го в купа и го покрийте. Оставете тестото да втасва 30 минути, на топло.
2. Направете сладкарски крем, като в купа разбъркате жълтъците с половината захар, 1 с.л. студено прясно мляко и брашното на кашичка. Останалото мляко сложете в тенджерка заедно с остърганата вътрешност на шушулката ванилия и останалата захар да заври. Сипете топлото мляко към жълтъците, като бъркате енергично. След това върнете цялата смес в тенджерката и бъркайте крема докато се сгъсти, около 3 минути. Дръпнете от огъня.
3. Разточете тестото върху набрашнен плот, в кръгла форма. Разточвайте в двете посоки. Намаслете плитка форма /височина 2 см, диаметър 22 см/ за пай. Прехвърлете тестото върху формата и го напаснете добре по дъното и стените. Изрежете излишното тесто по краищата. Надупчете тестото по дъното.
4. Изсипете и разстелете равномерно сладкарския крем. Печете питата в предварително загрята фурна на 190 градуса за 20 минути.
5. За желето накиснете желатина в студена вода за 10 минути. В тенджерка сипете водата, захарта и лимоновия сок. Разбъркайте докато захарта се разтопи. Дръпнете от огъня и добавете желатина, като го изтискате. Разбъркайте. Добавете ягодовото сладко и разбъркайте. Ако има едри парченца, прецедете желето.
Почистете и разрежете ягодите наполовина.
6. Извадете изстиналата пита от формата. Уверете се, че тя е изпечена и отдолу. Поставете я върху поднос и подредете половинките ягоди върху нея, като правите кръгове, отвън навътре. Нанесете желето върху ягодите с помощта на четка.
7. Разбийте сметаната със захарта до плътност. Прехвърлете я в шприц с назъбен накрайник и я поставете в хладилник. Украсете питатат с розички от сметана.

Продукти

  • За тестото:100 мл прясно мляко 2 с.л. захар 1 пакетче суха мая 200 г брашно 30 г меко масло щипка сол 1 жълтъкЗа пълнежа:250 мл прясно мляко 1 шушулка ванилия 75 г захар 2 жълтъка 1 с.л. брашно 750 г ягодиЗа желето:2 листа желатин 1 лайм сок 170 мл вода 100 г захар 140 г сладко от ягодиЗа украса:150 мл течна сметана 25 г захар

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички