Лесни Моцарт кугели

Лесни Моцарт кугели

Начин на приготвяне:

1. За нугата сложете белените лешници в тавичка и ги запечете на 180 градуса за 12 минути.
2. Карамелизирайте захарта в тиган. Добавете запечените лешници и разбъркайте хубаво. Изсипете ядките върху парче хартия за печене да изстинат. След това ги смелете в блендер.
3. За марципана сложете в блендер ядките шам-фъстък и пудрата захар и ги смелете. Докато сместа се мели добавете белтъка. Щом се оформи мека топка оформете тънко дълго руло. Нарежете го на еднакви парченца и офоромете всяко в кръгла форма, като го търкаляте между дланите си. Подредете топчетата в плоска тава, постлана с хартия за печене. Поставете ги в хладилник за 5 минути.
4. Поставете нугата в чиния и овъргаляйте всяко топче в нея.
5. Разтопете шоколада на водна баня.
След това го темперирайте, като извадите 2/3 от него върху студения плот и с помощта на шпакла го разстилате напред-назад. След като се поохлади /32 градуса/ го върнете в купата при останалия шоколад и разбъркайте до температура от 32 градуса.
6. Вземете малко от шоколада с ръце и го разстелете в дланите си. Вземете топче и го овваляйте в шоколада, търкаляйки го между дланите си. Поставяйте готовите бонбони върху хартия за печене. Трябва да престоят 10 минути на стайна температура, за да изсъхне шоколада по тях.

Продукти

За нугата:

  • 100 г белени лешници
  • 100 г захар

За марципана:

  • 125 г ядки шам-фъстък
  • 125 г пудра захар
  • 1 белтък
  • 250 г натурален шоколад

Свързани рецепти