Лесни Моцарт кугели
Рецепта от: Рудолф ван Веен
1. За нугата сложете белените лешници в тавичка и ги запечете на 180 градуса за 12 минути.
2. Карамелизирайте захарта в тиган. Добавете запечените лешници и разбъркайте хубаво. Изсипете ядките върху парче хартия за печене да изстинат. След това ги смелете в блендер.
3. За марципана сложете в блендер ядките шам-фъстък и пудрата захар и ги смелете. Докато сместа се мели добавете белтъка. Щом се оформи мека топка оформете тънко дълго руло. Нарежете го на еднакви парченца и офоромете всяко в кръгла форма, като го търкаляте между дланите си. Подредете топчетата в плоска тава, постлана с хартия за печене. Поставете ги в хладилник за 5 минути.
4. Поставете нугата в чиния и овъргаляйте всяко топче в нея.
5. Разтопете шоколада на водна баня.
След това го темперирайте, като извадите 2/3 от него върху студения плот и с помощта на шпакла го разстилате напред-назад. След като се поохлади /32 градуса/ го върнете в купата при останалия шоколад и разбъркайте до температура от 32 градуса.
6. Вземете малко от шоколада с ръце и го разстелете в дланите си. Вземете топче и го овваляйте в шоколада, търкаляйки го между дланите си. Поставяйте готовите бонбони върху хартия за печене. Трябва да престоят 10 минути на стайна температура, за да изсъхне шоколада по тях.
2. Карамелизирайте захарта в тиган. Добавете запечените лешници и разбъркайте хубаво. Изсипете ядките върху парче хартия за печене да изстинат. След това ги смелете в блендер.
3. За марципана сложете в блендер ядките шам-фъстък и пудрата захар и ги смелете. Докато сместа се мели добавете белтъка. Щом се оформи мека топка оформете тънко дълго руло. Нарежете го на еднакви парченца и офоромете всяко в кръгла форма, като го търкаляте между дланите си. Подредете топчетата в плоска тава, постлана с хартия за печене. Поставете ги в хладилник за 5 минути.
4. Поставете нугата в чиния и овъргаляйте всяко топче в нея.
5. Разтопете шоколада на водна баня.
След това го темперирайте, като извадите 2/3 от него върху студения плот и с помощта на шпакла го разстилате напред-назад. След като се поохлади /32 градуса/ го върнете в купата при останалия шоколад и разбъркайте до температура от 32 градуса.
6. Вземете малко от шоколада с ръце и го разстелете в дланите си. Вземете топче и го овваляйте в шоколада, търкаляйки го между дланите си. Поставяйте готовите бонбони върху хартия за печене. Трябва да престоят 10 минути на стайна температура, за да изсъхне шоколада по тях.
Продукти
- За нугата:100 г белени лешници 100 г захарЗа марципана:125 г ядки шам-фъстък 125 г пудра захар 1 белтък250 г натурален шоколад
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Рудолф ван Веен
Торта за принцеси
Рецепти Рудолф ван Веен
Шоколадови пайчета с розмарин
Рецепти Рудолф ван Веен
Супа с кафяв боб и печена чушка
Рецепти Рудолф ван Веен
Базелска торта
Рецепти Рудолф ван Веен
Хлебен пудинг с ябълки
Рецепти Рудолф ван Веен
Ябълкови бухтички
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Рудолф ван Веен
Торта с шам-фъстък и пълнеж от червени плодове
Рецепти Рудолф ван Веен
Морковен чийзкейк
Рецепти Рудолф ван Веен
Флъфърнътери