Лесна мусака

Лесна мусака

Начин на приготвяне:

Лукът и чесънът се нарязват на ситно и се задушават в олио. След това се добавя каймата, овкусява се със сол и пипер. добавят се и сухите подправки. Няколко минути се запържва, след това се добавят доматите и се намачкват с дървена лъжица. Разбърква се и се оставя сосът да къкри.
За соса бешамел се слага маслото да се разтопи. Към него се зобавя брашното и се бърка енергично 1-2 минути. След това се излива студеното мляко. Щом започне да се сгъстява бъркайта с помощта на тел. Сосът трябва да бълбука на слаб огън. Добавете и 2/3 от настъргания кашкавал и разбъркайте докато се разтопи. Овкусете с малко сол, черен пипер и индийско орехче.
Нарежете патладжана на кръгчета, намажете ги с олио и ги запечете от двете страни в грил-тиган.
В тавичка разстелете половината сос с кайма, отгоре наредете пласт патладжани, а върху тях сос със сирене. Следва другата половина кайма, патладжани и сос със сирене. Отгоре поръсете с настърган кашкавал. запечете мусаката за около 15-20 минути на 220 градуса.

Продукти

  • 2 глави лук
  • 3 скилидки чесън
  • 400 г телешка кайма
  • сол и черен пипер
  • 1 ч.л. смес от сухи подправки - розмарин
  • мащерка
  • риган
  • 500 мл белени домати
  • 50 г масло
  • 3 с.л. брашно
  • 500 мл прясно мляко
  • 300 г настърган кашкавал
  • 1 щипка индийско орехче
  • 1 патладжан

Свързани рецепти