Лесна мусака
Лукът и чесънът се нарязват на ситно и се задушават в олио. След това се добавя каймата, овкусява се със сол и пипер. добавят се и сухите подправки. Няколко минути се запържва, след това се добавят доматите и се намачкват с дървена лъжица. Разбърква се и се оставя сосът да къкри.
За соса бешамел се слага маслото да се разтопи. Към него се зобавя брашното и се бърка енергично 1-2 минути. След това се излива студеното мляко. Щом започне да се сгъстява бъркайта с помощта на тел. Сосът трябва да бълбука на слаб огън. Добавете и 2/3 от настъргания кашкавал и разбъркайте докато се разтопи. Овкусете с малко сол, черен пипер и индийско орехче.
Нарежете патладжана на кръгчета, намажете ги с олио и ги запечете от двете страни в грил-тиган.
В тавичка разстелете половината сос с кайма, отгоре наредете пласт патладжани, а върху тях сос със сирене. Следва другата половина кайма, патладжани и сос със сирене. Отгоре поръсете с настърган кашкавал. запечете мусаката за около 15-20 минути на 220 градуса.

Продукти

  • 2 глави лук 3 скилидки чесън 400 г телешка кайма сол и черен пипер 1 ч.л. смес от сухи подправки - розмарин мащерка риган 500 мл белени домати 50 г масло 3 с.л. брашно 500 мл прясно мляко 300 г настърган кашкавал 1 щипка индийско орехче 1 патладжан

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички