Начин на приготвяне:
Лукът и чесънът се нарязват на ситно и се задушават в олио. След това се добавя каймата, овкусява се със сол и пипер. добавят се и сухите подправки. Няколко минути се запържва, след това се добавят доматите и се намачкват с дървена лъжица. Разбърква се и се оставя сосът да къкри.
За соса бешамел се слага маслото да се разтопи. Към него се зобавя брашното и се бърка енергично 1-2 минути. След това се излива студеното мляко. Щом започне да се сгъстява бъркайта с помощта на тел. Сосът трябва да бълбука на слаб огън. Добавете и 2/3 от настъргания кашкавал и разбъркайте докато се разтопи. Овкусете с малко сол, черен пипер и индийско орехче.
Нарежете патладжана на кръгчета, намажете ги с олио и ги запечете от двете страни в грил-тиган.
В тавичка разстелете половината сос с кайма, отгоре наредете пласт патладжани, а върху тях сос със сирене. Следва другата половина кайма, патладжани и сос със сирене. Отгоре поръсете с настърган кашкавал. запечете мусаката за около 15-20 минути на 220 градуса.
За соса бешамел се слага маслото да се разтопи. Към него се зобавя брашното и се бърка енергично 1-2 минути. След това се излива студеното мляко. Щом започне да се сгъстява бъркайта с помощта на тел. Сосът трябва да бълбука на слаб огън. Добавете и 2/3 от настъргания кашкавал и разбъркайте докато се разтопи. Овкусете с малко сол, черен пипер и индийско орехче.
Нарежете патладжана на кръгчета, намажете ги с олио и ги запечете от двете страни в грил-тиган.
В тавичка разстелете половината сос с кайма, отгоре наредете пласт патладжани, а върху тях сос със сирене. Следва другата половина кайма, патладжани и сос със сирене. Отгоре поръсете с настърган кашкавал. запечете мусаката за около 15-20 минути на 220 градуса.
Продукти
- 2 глави лук
- 3 скилидки чесън
- 400 г телешка кайма
- сол и черен пипер
- 1 ч.л. смес от сухи подправки - розмарин
- мащерка
- риган
- 500 мл белени домати
- 50 г масло
- 3 с.л. брашно
- 500 мл прясно мляко
- 300 г настърган кашкавал
- 1 щипка индийско орехче
- 1 патладжан