Лещени кюфтета

Лещени кюфтета

Начин на приготвяне:

1. В дълбока купа сипете булгура. Добавете варената леща с водата, която е останала при варенето /не повече чаена чаша/. Добавете пюрето от чушки и доматеното пюре. Овкусете с кимион и кориандър. Покрийте купата с кърпа и оставете за 20 минути.
2. Обелете лука и го нарежете на тънки полумесеци. Сипете 3-4 с.л. зехтин в тиган и запържете лука бавно, докато омекне. Оставете го да изстине.
3. Нарежете листата магданоз на ситно и го добавете към сместа с булгур. Добавете и изстиналия лук. Разбъркайте добре, но внимателно, с помощта на дървена лъжица. От сместа оформете продълговати кюфтенца, като вземете малко от сместа в едната си ръка и притиснете с последните си три пръста. С помощта на палеца и показалеца на другата ръка въртете кюфтенцето. Притискайте и въртете. Подредете кюфтенцата в чиния, покрита с голямо парче хартия за печене. Покрийте ги с нея и ги поставете в хладилник.
4. Поднесете кюфтенцата върху листа от рока и ги поръсете със ситно нарязан магданоз.

Продукти

  • 1 ч.ч. варена жълта леща
  • 1 ч.ч. варена червена леща
  • 1 ч.ч. фин булгур
  • 1 ч.л. пюре от чушки
  • 1 с.л. доматено пюре
  • 1.5 щипка смлян кориандър
  • 2 глави лук
  • зехтин
  • 0.5 връзка магданоз

Свързани рецепти