Леща с капак от наан
1. За хляба наан сипете в купа брашнот, бакпулвера, солта, захарта и маковото семе. Разбъркайте. В купичка смесете млякото и олиото. Направете кладенче в брашното и в него изсипете течните съставки. Разбъркайте докато се образува топка тесто.
2. Извадете тестото върху набрашнен плот и го месете в продължение на 5 минути. Оформете топка, поставете я в купа и покрийте с прозрачно фолио. Оставете на топло за 10-15 минути.
3. За лещата запържете нарязания на ситно лук в олио в тенджера с огнеупорни дръжки, за около 10 минути. Овкусете със сол и добавете подправките. Разбъркайте. добавете лещата и захарта и запържете за кратко. Дръпнете лещата от огъня и добавете бульона.
4.  Разточете тестото върху набрашнен плот в кръг, с 5 см по-широк от отвора на тенджерата. Поставете тестото върху тенджерата, вместо капак. С нож продупчете отвор, през който да излиза парата. Поставете лещата в предварително загрята фурна на 200 градуса за 20 минути.
5. За самбала нарежете карфиола на тънки филийки и ги сложете в купа. Поръсете с лимоновия сок. Нарежете краставицата на тънки ивички, а лукът и лютата чушка - на тънки кръгчета. Добавете нарязаните зеленчуци при карфиола заедно с кокосовите люспи. Разбъркайте добре.
6. Сварете яйцата до рохкост. След като изстинат, ги обелете и разрежете на половинки.
7. Начупете капака от наан. При сервиране поставете върху топлата леща шепа самбал и две половинки яйце. Гарнирайте с парчета хляб.

Продукти

  • За наан:125 г бяло брашно 1 ч.л. захар 0.5 ч.л. сол 0.5 ч.л. бакпулвер 2 с.л. маково семе 70 мл прясно мляко 1 с.л. олиоЗа даал:60 мл олио 1 глава лук 1 с.л. синапено семе 0.5 ч.л. канела 1 ч.л. куркума 1 ч.л. смлян кориандър 1 ч.л. едър лют червен пипер 0.5 ч.л. смлян кардамон 0.5 ч.л. смлян джинджифил 0.5 ч.л. сол 250 г червена леща 1 ч.л. захар 1 литър зеленчуков бульонЗа самбал:150 г карфиол 50 мл лимонов сок 0.25 краставица 2 стръка пресен лук 1 люта чушка 75 г кокосови люспи4 яйца от свободно отглеждани кокошки

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички