Леща с капак от наан

Леща с капак от наан

Начин на приготвяне:

1. За хляба наан сипете в купа брашнот, бакпулвера, солта, захарта и маковото семе. Разбъркайте. В купичка смесете млякото и олиото. Направете кладенче в брашното и в него изсипете течните съставки. Разбъркайте докато се образува топка тесто.
2. Извадете тестото върху набрашнен плот и го месете в продължение на 5 минути. Оформете топка, поставете я в купа и покрийте с прозрачно фолио. Оставете на топло за 10-15 минути.
3. За лещата запържете нарязания на ситно лук в олио в тенджера с огнеупорни дръжки, за около 10 минути. Овкусете със сол и добавете подправките. Разбъркайте. добавете лещата и захарта и запържете за кратко. Дръпнете лещата от огъня и добавете бульона.
4.  Разточете тестото върху набрашнен плот в кръг, с 5 см по-широк от отвора на тенджерата. Поставете тестото върху тенджерата, вместо капак. С нож продупчете отвор, през който да излиза парата. Поставете лещата в предварително загрята фурна на 200 градуса за 20 минути.
5. За самбала нарежете карфиола на тънки филийки и ги сложете в купа. Поръсете с лимоновия сок. Нарежете краставицата на тънки ивички, а лукът и лютата чушка - на тънки кръгчета. Добавете нарязаните зеленчуци при карфиола заедно с кокосовите люспи. Разбъркайте добре.
6. Сварете яйцата до рохкост. След като изстинат, ги обелете и разрежете на половинки.
7. Начупете капака от наан. При сервиране поставете върху топлата леща шепа самбал и две половинки яйце. Гарнирайте с парчета хляб.

Продукти

За наан:

  • 125 г бяло брашно
  • 1 ч.л. захар
  • 0.5 ч.л. сол
  • 0.5 ч.л. бакпулвер
  • 2 с.л. маково семе
  • 70 мл прясно мляко
  • 1 с.л. олио

За даал:

  • 60 мл олио
  • 1 глава лук
  • 1 с.л. синапено семе
  • 0.5 ч.л. канела
  • 1 ч.л. куркума
  • 1 ч.л. смлян кориандър
  • 1 ч.л. едър лют червен пипер
  • 0.5 ч.л. смлян кардамон
  • 0.5 ч.л. смлян джинджифил
  • 0.5 ч.л. сол
  • 250 г червена леща
  • 1 ч.л. захар
  • 1 литър зеленчуков бульон

За самбал:

  • 150 г карфиол
  • 50 мл лимонов сок
  • 0.25 краставица
  • 2 стръка пресен лук
  • 1 люта чушка
  • 75 г кокосови люспи

  • 4 яйца от свободно отглеждани кокошки

Свързани рецепти