Леща по индийски
Рецепта от: Марк Мориарти
Това е рецепта за яхния от леща с много ароматни подправки.
Продукти
- 400 г зелена леща
- 1 1/2 литър вода
- 50 мл олио
- 4 индийски дафинови листа
- 3 сушени червени люти чушки
- 8 шушулки кардамон
- 3 скилидки чесън
- 1 палец корен джинджифил
- 1 с.л. дижонска горчица
- 1 кубче зеленчуков бульон
- 1 с.л. семена кимион
- 1 глава лук
- 4 големи домата
- 50 г масло
- 1 лайм, настъргана кора и сок
- шепа кориандър
- 1 червена люта чушка
Начин на приготвяне:
- 1. Накиснете лещата в купа със студена вода за 30 минути. След това я прецедете.
- 2. В дълбок тиган или тенджера с двойно дъно загрейте олиото. В него запържете шушулките кардамон, семената кимион, дафиновите листа и сухите люти чушки за около 1 минута. Добавете обеления и фино настърган джинжифил, както и обелените и леко смачкани с ръка скилидки чесън. Разбъркайте.
- 3. Добавете нарязания на ситно лук и щипка сол. След това добавете нарязаните на едро домати и гответе докато започнат да се разпадат. Добавете лещата и залейте с 1 1/2 л. водаДобавете горчицата и кубчето бульон. Разбъркайте и оставете лещата да се вари на слаб огън в продължение на 30-40 минути, докато омекне.
- 4. Добавете кубчета масло и щедра щипка сол. Разбъркайте докато маслото се разтопи. Накрая настържете фино кората на лайма и изтискайте сока му. завършете с листа кориандър и нарязана на тънки лентички люта чушка.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Боб чорба със свински гърди
Рецепти Стоян и Лора
Боб с манатарки
Рецепти Стоян и Лора
Запечен боб с домати и фета
Рецепти Надия Хюсеин
Супа от червена леща и соден хляб
Рецепти Стоян и Лора
Салата от леща с цвекло и крем сирене
Рецепти Силвия Колока
Яхния от боб с паста
Рецепти Примож Долничар
Боб в доматен сос
Рецепти Стоян и Лора
Дип от жълт грах
Рецепти Къртис Стоун
Салата с аспержи и нахут
Рецепти Нико Рейнолдс
Бобена салата с печен пресен лук