Леща и печена наденица с доматен сос

Леща и печена наденица с доматен сос
Предаване: Джейми Оливър - бягство в ИталияГледайте в: Събота, 24 октомври от 05:10 | Събота, 24 октомври от 05:35

Начин на приготвяне:

1. Подредете суровите наденички със среден размер в тавичка. Поръсете ги с малко зехтин и го втрийте в тях. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 25 минути.
2. Сипете лещата в тенджера и я покрийте с вода. пуснете дафиновия лист, обелените скилидки чесън, завързаните на снопче стръкове магданоз и 2-3 тънки кръгчета домат. варете 20 минути. След това отстранете дафиновия лист, скилидките чесън и връзката магданоз и излейте повечето вода. Намачкайте чесъна и го върнете при лещата. Нарежете листата магданоз на ситно и добавете и тях. Добавете с 4 с.л. зехтин и 1-2 с.л. оцет и разбъркайте. Овкусете със сол и черен пипер.
3. За доматения сос запържете нарязаните на ситно лук и чесън заедно с пръчка канела в тиган с 3-4 с.л. зехтин за около 10 минути, на слаб огън. Добавете стритата суха люта чушка и разбъркайте. Увеличете силата на огъня и добавете оцета. Щом той се изпари, добавете обелените и нарязани на кубчета пресни домати, както и тези от консерва. По желание добавете нарязани обелени печени чушки. Оставете соса да къкри 30 минути. Овкусете със сол и черен пипер.
4. По желание сварете накъсаните на розички броколи във вряща подсолена вода за 4-5 минути. Прецедете ги и ги сложете в купа. Овкусете с лимонов сок, зехтин и сол. Разбъркайте.
5. Сервирайте в дълбока чиния леща, полейте с доматена салса, а отгоре подредете нарязани на парчета печени наденички. Поръсете с листенца мащерка и поднесете с варени броколи.

Продукти

 

  • 8 сурови наденици
  • 2 стръка мащерка
  • 500 г младо лилаво броколи
  • 0.5 лимон
  • сок
  • зехтин екстра върджин
  • сол и черен пипер

За доматения сос:

  • 1 глава червен лук
  • зехтин екстра върджин
  • 3 скилидки чесън
  • 1 пръчка канела
  • 1 суха люта чушка
  • 2 с.л. червен винен оцет
  • 1 консерва нарязани домати
  • 2 големи домата
  • 2 червени печени чушки
  • сол и черен пипер

За лещата:

  • 400 г леща
  • 2 скилидки чесън
  • 1 дафинов лист
  • 3 стръка магданоз
  • червен винен оцет
  • зехтин

Свързани рецепти