Лешниково меренге

Лешниково меренге

Начин на приготвяне:

1. За блатовете разбийте белтъците на пяна. След това добавете захарта, малко по малко, без да спирате разбиването. Разбивайте до получаването на твърда сняг.
2. В блендер смелете фино предварително запечените и обелени лешници /на 180 градуса 10 минути, до златисто/ заедно с пудрата захар. Добавете сместа към разбитите белтъци и разбъркайте внимателно. Остържете вътрешността на шушулките ванилия и ги добавете в сместа. Накрая добавете оцета и разбъркайте. Пресипете сместа в пош с гладък накрайник.
3. Очертайте три кръга с диаметър 20 см върху хартия за печене. Обърнете наобратно хартията и постелете 2 плоски тави с нея. Шприцовайте сместа в очертаните кръгове, като започвате отвътре навън, под формата на спирала. Печете блатовете в предварително загрята фурна на 90 градуса 2 часа.
4. Нарежете шоколада и го разтопете на водна баня. Оставете го да поизстине. Разбийте сметаната. Добавете я към шоколада и разбъркайте до хомогенност.
5. Намачкайте половината от малините с вилица. Поставете един блат върху поднос. Намажете го с шоколадов крем и поръсете с половината намачкани малини. Поставете втория блат, намажете го с крем и отново поръсете намачкани малини. Захлупете с третия блат и намажете шоколадов крем. Шприцовайте розички от шоколадовия крем и украсете с малини.

Продукти

За блатовете:

  • 200 г лешници
  • 25 г пудра захар
  • 6 белтъка
  • 200 г светлокафява захар
  • 1 шушулка ванилия
  • 0.5 с.л. ябълков оцет

За шоколадовия крем:

  • 400 мл течна сметана
  • 200 г натурален шоколад

За гарниране:

  • 200 г малини

Свързани рецепти