Предаване: Сладкишите на Франсишко МорейраГледайте в: Понеделник, 26 октомври от 09:05 | Понеделник, 26 октомври от 09:35

Начин на приготвяне:

1. За карамеления крем сипете кондензираното мляко и течната сметана в тенджерка. Добавете остърганата вътрешност на шушулката ванилия заедно с двете половини шушулка. Оставете сместа да кипне. В друга тенджерка сипете захарта и я оставете да се карамелизира. Разърквайте внимателно с помощта на силиконова шпатула.  Щом карамелът придобие тъмнозлатист цвят, добавете сместа от сметана и кондензирано мляко, при непрекъснато бъркане. Накрая добавете солта, разбъркайте и дръпнете от огъня. Излейте горещата смес върху предварително нарязаното на кубчета и поставено в купа масло. Пасирайте сместо до хомогенност. Покрийте с прозрачно фолио и поставете в хладилник.

2. За захаросаните лешници сипете захарта и водата в тенджерка с дълга дръжка. Щом сместа заври и захарта започне да образува алончета по повърхността, добавете целите лешници. Разтръскайте съда, за да се покрият лешниците добре със захарта. Изсипете в тава, постлана с хартия за печене и разстелете на един слой ядките.

3. За тестото смесете в купа смлените лешници, брашното и захарта. Разбъркайте. Добавете яйцето и двата жълтъка. Разбъркайте. Добавете 1 с.л. от сместа към охладеното разтопено масло и разбъркайте. Изсипете в купата при тестото и разбъркайте. В друга купа, с помощта на миксер разбийте белтъците, добавете 60 г захар, малко по малко, без да спирате да разбивате до получаването на твърд сняг.

4. Добавете меренга на порции към тестото, като разбърквате внимателно. Изсипете сместа във форма с подвижно дъно (диаметър 16 см) и печете на 160 градуса 35 минути.

5. Извадете сладкиша от формата и го поставете върху поднос. Разъркайте карамеления крем и го прехвърлете в пош с широк накрайник. Шприцовайте крема върху сладкиша с кръгови движения, започвайки от центъра му. Подредете захаросаните лешници по борда на сладкиша.

Продукти

За карамеления крем:

140 г захар

120 г течна животинска сметана (35% масленост)

60 г кондензирано мляко

1 шушулка ванилия

2 г сол

 

За карамелизираните лешници:

100 г печени белени лешници

25 г захар

25 мл вода

 

За тестото:

1 яйце размер L

2 жълтъка

75 г захар

120 г брашно от лешници

30 г рашно

55 г разтопено езсолно масло

60 г захар

Свързани рецепти