Лешникова торта Мока
Рецепта от: Рудолф ван Веен
За блатовете разбийте с миксер белтъците с половината или по-малко от количеството захар до пухкавост. Останалото количество захар добавете към края на разбиването. Запечете лешниците във фурна за няколко минути и ги смелете фино. /Може да ги начукате в пликче върху плота./ Добавете смлените лешници към разбитите белтъци и разбъркайте с шпатула. Прехвърлете сместа в пош и оформете три кръгли блата върху плоска тава, постлана с хартия за печене. "Рисуването" на кръговете започва отвътре навън, а след това кръговете се заглаждат с помощта на шпакла. Блатовете се сушат на 80 градуса за 4 часа.
Направете яйчения крем като затоплите млякото с ванилията и захарта, а жълтъците разбиете предварително с брашното. След това смесете продуктите до сгъстяване. Оставете крема да се охлади.
Направете и мока екстракта като сгъстите кафето със захарта.
За мока крема разбийте с миксер маслото с пудрата захар. След това постепенно добавете яйчения крем и продължете разбиването. Накрая добавете мока екстракта.
За нугатина направете карамел като разтопите захарта. След като го дръпнете от котлона добавете целите лешници и разбъркайте. Изсипете сместа върху хартия за печене да изстине, а след това я смелете в блендер. Оставете си цели осем лешника за украса.
Върху поставка за торта сложете първия блат, покрийте го равномерно с мока крем, след това сложете втори блат и отново сложете крем. По същия начин направете и с третия блат. Отгоре намажете цялата торта с крема и я загладете като я въртите. Подпъхнете парче картон под тортата и яоставете да стегне в хладилник. След като я извадите нанесете по борда нугатин. Отгоре я украсете с цветенца от сметана и я поръсете с какао.
Направете яйчения крем като затоплите млякото с ванилията и захарта, а жълтъците разбиете предварително с брашното. След това смесете продуктите до сгъстяване. Оставете крема да се охлади.
Направете и мока екстракта като сгъстите кафето със захарта.
За мока крема разбийте с миксер маслото с пудрата захар. След това постепенно добавете яйчения крем и продължете разбиването. Накрая добавете мока екстракта.
За нугатина направете карамел като разтопите захарта. След като го дръпнете от котлона добавете целите лешници и разбъркайте. Изсипете сместа върху хартия за печене да изстине, а след това я смелете в блендер. Оставете си цели осем лешника за украса.
Върху поставка за торта сложете първия блат, покрийте го равномерно с мока крем, след това сложете втори блат и отново сложете крем. По същия начин направете и с третия блат. Отгоре намажете цялата торта с крема и я загладете като я въртите. Подпъхнете парче картон под тортата и яоставете да стегне в хладилник. След като я извадите нанесете по борда нугатин. Отгоре я украсете с цветенца от сметана и я поръсете с какао.
Продукти
- За блатовете:150 г лешници 150 г белтъци 300 г захарЗа яйчения крем:1 шушулка ванилия 500 мл прясно мляко 4 жълтъка 150 г захар 2 с.л. брашноЗа нугатина:200 г лешници 200 г захарЗа мока екстракта:70 мл еспресо 30 г захарЗа мока крема:500 г масло 120 г пудра захар 2 с.л. мока екстрактЗа украса:200 г подсладена бита сметана какао
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Джейми Оливър
Оризов пудинг с ягодов конфитюр
Рецепти Джейми Оливър
Целувка с круши и шоколадов сос
Рецепти Джейми Оливър
Тиквени мъфини
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене