Щруделът е традиционен австрийски сладкиш. Пълнежът на този е от череши, но към тях се добавят и запържени в масло хлебни трохи. Поръсете още топлия щрудел с пудра захар и канела и нарежете на дебели парчета!

Продукти

  • 4 бр. точени кори
  • 25 г масло
  • За пълнежа:
  • 2 земелчета
  • 25 г масло
  • 250 г череши
  • щипка канела
  • 50 г захар
  • 1 с.л. царевично нишесте
  • 1 с.л. сладко от череши
  • Допълнително:
  • 50 г пудра захар
  • щипка канела

Начин на приготвяне:

  • 1. Нарежете земелчетата на кубчета и ги запържете до златисто в тиган с разтопеното масло.
  • 2. Отстранете костилките на черешите.
  • 3. Пресипете запържените кубчета в купа и добавете черешите, захарта и канелата. Разбъркайте и добавете нишестето и сладкото от череши. Разбъркайте отново.
  • 4. Разтопете маслото за намазване на корите. Намажете всяка кора с разтопено масло, като поставите четирите кори една върху друга. Намажете и най-горната.
  • 5. Изсипете пълнежа в долната част на корите и го разпределете по дължина, откъм дългата страна на корите. Навийте на стегнато руло. Подпъхнете краищата на рулото надолу и навътре и прехвърлете щрудела в тава, постлана с хартия за печене. Намажете с останалото разтопено масло. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 20 минути.
  • 6. Докато е още топъл, поръсете щрудела с пудра захар и канела. Щом изстине, нарежете на дебели парчета.

Свързани рецепти

Виж всички