Лесен хляб
Рецепта от: Джейми Оливър
©2017 Jamie Oliver Enterprises Ltd.
Това е рецепта за лесен хляб, за приготвянето на който са необходими само брашно, мая и вода. Рецепта, подходяща и за начинаещи кулинари.
Продукти
- 7 г суха мая
- 1 кг брашно
Начин на приготвяне:
- 1. Сипете 650 мл хладка вода в голяма купа. Добавете маята към нея и разбъркайте с вилица 1-2 минути.
- 2. Добавете повечето брашно в купата заедно с 1/4 ч.л. морска сол. Разбъркайте с помощта на вилица докато сместа стане толкова гъста, че не можете повече да бъркате. Добавете останалото брашно и омесете с ръце в купата.
- 3. Извадете тестото върху набрашнен плот и месете с натиск в продължение на 5 минути, докато тестото стане гладко и еластично. Оформете тестото на топка и я поставете в купа. Поръсете с малко брашно, покрийте с чиста кухненска кърпа и поставете на топло за 1 -1 ч. и 30 мин.
- 4. Извадете тестото върху набрашнен плот и със силен удар изкарайте въздуха от него. След това месете тестото 30 секунди. Оформете тестото в каквато пожелаете форма - продълговата, кръгла и го поставете в съответната форма. Оставете тестото да втаса за още 30 минути, докато удвои обема си.
- 5. Печете хляба в предварително загрята фурна на 180 градуса 35 минути. Ще познаете, че хлябът е изпечен, ако при почукване по кората му, се чува кух звук. Извадете хляба и го оставете да изстине
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Адам Лайо
Хляб роти канай
Рецепти Том Керидж
Плоски питки с доматена салата и бурата
Рецепти Рудолф ван Веен
Овесен хляб
Рецепти Стоян и Лора
Хотдог „Чорипан“
Рецепти Силвия Колока
Безглутенова питка с бекон и семена от фенел
Рецепти Стоян и Лора
Хляб от лимец с орехи
Рецепти Нико Рейнолдс
Пушен хумус и плосък хляб
Рецепти Донал Скиан
Соден хляб с ирландско сирене и мащерка
Рецепти Силвия Колока
Лигурийски хлебчета
Рецепти Стоян и Лора
Гръцки хляб със сирене