©2017 Jamie Oliver Enterprises Ltd.
Лесен хляб

Това е рецепта за лесен хляб, за приготвянето на който са необходими само брашно, мая и вода. Рецепта, подходяща и за начинаещи кулинари.

 

 

Продукти

  • 7 г суха мая
  • 1 кг брашно

Начин на приготвяне:

  • 1. Сипете 650 мл хладка вода в голяма купа. Добавете маята към нея и разбъркайте с вилица 1-2 минути.
  • 2. Добавете повечето брашно в купата заедно с 1/4 ч.л. морска сол. Разбъркайте с помощта на вилица докато сместа стане толкова гъста, че не можете повече да бъркате. Добавете останалото брашно и омесете с ръце в купата.
  • 3. Извадете тестото върху набрашнен плот и месете с натиск в продължение на 5 минути, докато тестото стане гладко и еластично. Оформете тестото на топка и я поставете в купа. Поръсете с малко брашно, покрийте с чиста кухненска кърпа и поставете на топло за 1 -1 ч. и 30 мин.
  • 4. Извадете тестото върху набрашнен плот и със силен удар изкарайте въздуха от него. След това месете тестото 30 секунди. Оформете тестото в каквато пожелаете форма - продълговата, кръгла и го поставете в съответната форма. Оставете тестото да втаса за още 30 минути, докато удвои обема си.
  • 5. Печете хляба в предварително загрята фурна на 180 градуса 35 минути. Ще познаете, че хлябът е изпечен, ако при почукване по кората му, се чува кух звук. Извадете хляба и го оставете да изстине

Свързани рецепти

Виж всички