Лепкавите свински ребра са върха на барбекю изкуството - първо се мариноват, след това се пекат дълго в различни температурни зони, като се пръскат с ябълков спрей и се мажат с кетчуп с печени банани. Поднасят се с класическа салата колсло.

Продукти

  • 1 кг свински ребра (цяло парче)
  • 2 с.л. американска горчица
  • За сухата марината:
  • 100 г кафява захар
  • 2 с.л. морска сол
  • 2 с.л. чесън на прах
  • За ябълковия спрей:
  • 100 мл ябълков сок
  • 100 мл ябълков оцет
  • За банановия кетчуп:
  • 2 банана
  • 2 скилидки чесън
  • 1 малка глава лук
  • 1 ч.л. пресен джинджифил
  • 4 с.л. кафява захар
  • 3 с.л. доматено пюре (концентрат)
  • 1/3 ч.л. кайенски пипер
  • 50 мл бял винен оцет
  • 2 с.л. олио
  • За колслото:
  • 3 с.л. майонеза
  • 1 с.л. едрозърнеста горчица
  • 1 с.л. течен мед
  • 1 с.л. зехтин
  • ½ бяло зеле
  • 4 стръка пресен лук
  • 2 моркова
  • 2 ябълки
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

  • 1. С помощта на кухненска хартия премахнете ципата от долната част на ребрата. Намажете ребрата с горчица. Поръсете с кафява захар, сол и чесън на прах. Втрийте добре подправките в месото. Поставете ребрата в хладилник за 2 часа.
  • 2. Загрейте барбекюто така, че да има 2 зони – с директна (с жарава) и с индиректна топлина (без жарава). В зоната с индиректен огън, под решетката, поставете дълбока тавичка, увита добре в алуминиево фолио с вода на дъното.
  • 3. Поставете ребрата върху директния огън и печете 3 часа. След това ги преместете в другата зона – с индиректен огън и печете 1 час.
  • 4. Смесете ябълковия сок и ябълков оцет в шише със спрей накрайник. Разклатете добре. През първите 3 часа на печене, пръскайте ребрата на всеки 20 минути със сместа.
  • 5. През това врече пригответе банановия кетчуп. Разтворете обелката на бананите по дължина, поръсете ги с малко мазнина и печете върху директен огън 30 минути.
  • 6. Загрейте зехтина в тиган и в него запържете нарязаните на ситно джинджифил и чесън, за 1-2 минути. Добавете нарязания на ситно лук и запържете за още 5 минути. Добавете лютия червен пипер, доматеното пюре и кафявата захар. Овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте и добавете изпечените банани (без кората). Добавете и оцета. Щом се изпари, добавете малко вода, около 200 мл и оставете сместа да къкри 10-15 минути. След това пасирайте.
  • 7. През последния час на печене на ребрата, мажете месото с банановия кетчуп, с помощта на четка, на всеки 15 минути.
  • 8. За колслото смесете в голяма купа майонезата, горчицата, меда и зехтина. Добавете нарязания на тънки кръгчета пресен лук и разбъркайте добре. Настържете морковите, зелето и ябълките. Добавете ги в купата. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте добре.
  • 9. Обърнете изпеченото месо наобратно и го нарежете на отделни ребра. Сервирайте със салата колсло.

Свързани рецепти

Виж всички