Лепкави свински ребра с бананов кетчуп
Рецепта от: Нико Рейнолдс
Лепкавите свински ребра са върха на барбекю изкуството - първо се мариноват, след това се пекат дълго в различни температурни зони, като се пръскат с ябълков спрей и се мажат с кетчуп с печени банани. Поднасят се с класическа салата колсло.
Продукти
- 1 кг свински ребра (цяло парче)
- 2 с.л. американска горчица
- За сухата марината:
- 100 г кафява захар
- 2 с.л. морска сол
- 2 с.л. чесън на прах
- За ябълковия спрей:
- 100 мл ябълков сок
- 100 мл ябълков оцет
- За банановия кетчуп:
- 2 банана
- 2 скилидки чесън
- 1 малка глава лук
- 1 ч.л. пресен джинджифил
- 4 с.л. кафява захар
- 3 с.л. доматено пюре (концентрат)
- 1/3 ч.л. кайенски пипер
- 50 мл бял винен оцет
- 2 с.л. олио
- За колслото:
- 3 с.л. майонеза
- 1 с.л. едрозърнеста горчица
- 1 с.л. течен мед
- 1 с.л. зехтин
- ½ бяло зеле
- 4 стръка пресен лук
- 2 моркова
- 2 ябълки
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
- 1. С помощта на кухненска хартия премахнете ципата от долната част на ребрата. Намажете ребрата с горчица. Поръсете с кафява захар, сол и чесън на прах. Втрийте добре подправките в месото. Поставете ребрата в хладилник за 2 часа.
- 2. Загрейте барбекюто така, че да има 2 зони – с директна (с жарава) и с индиректна топлина (без жарава). В зоната с индиректен огън, под решетката, поставете дълбока тавичка, увита добре в алуминиево фолио с вода на дъното.
- 3. Поставете ребрата върху директния огън и печете 3 часа. След това ги преместете в другата зона – с индиректен огън и печете 1 час.
- 4. Смесете ябълковия сок и ябълков оцет в шише със спрей накрайник. Разклатете добре. През първите 3 часа на печене, пръскайте ребрата на всеки 20 минути със сместа.
- 5. През това врече пригответе банановия кетчуп. Разтворете обелката на бананите по дължина, поръсете ги с малко мазнина и печете върху директен огън 30 минути.
- 6. Загрейте зехтина в тиган и в него запържете нарязаните на ситно джинджифил и чесън, за 1-2 минути. Добавете нарязания на ситно лук и запържете за още 5 минути. Добавете лютия червен пипер, доматеното пюре и кафявата захар. Овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте и добавете изпечените банани (без кората). Добавете и оцета. Щом се изпари, добавете малко вода, около 200 мл и оставете сместа да къкри 10-15 минути. След това пасирайте.
- 7. През последния час на печене на ребрата, мажете месото с банановия кетчуп, с помощта на четка, на всеки 15 минути.
- 8. За колслото смесете в голяма купа майонезата, горчицата, меда и зехтина. Добавете нарязания на тънки кръгчета пресен лук и разбъркайте добре. Настържете морковите, зелето и ябълките. Добавете ги в купата. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте добре.
- 9. Обърнете изпеченото месо наобратно и го нарежете на отделни ребра. Сервирайте със салата колсло.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Шишчета по гръцки /сувлаки/
Рецепти Къртис Стоун
Свински пържоли в хавайски стил
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Печено свинско с хрупкави картофи
Рецепти Микела Киапа
Свински медальони с ябълка, лук и сайдер
Рецепти Нико Рейнолдс
Печени наденички с полента със сирене и боб
Рецепти Том Керидж
Бургер с чоризо
Рецепти Стоян и Лора
Свинско руло
Рецепти Ейнсли Хариът
Хапки с диня, кокос и свинско
Рецепти Хера Те Курапа
Варени пелмени
Рецепти Стоян и Лора
Гирос със свинско месо