Лепкава торта тофи

Лепкава торта тофи

Начин на приготвяне:

1. Сварете захарен сироп от 25 мл вода и 50 г захар. Щом захарта започне да карамелизира, дръпнете сиропа.
2. С помощта на миксер или кухненски робот разбийте маслото с тъмнокафявата захар и ваниловата захар до пухкавост. Добавете яйцата едно по едно, докато всяко се поеме от сместа. След това добавете захарния сироп - 3 с.л. /може да се замени с мед или кленов сироп/. Натрошете орехите и ги добавете и тях, заедно с щипка сол.
3. Нарежете на дребно фурмите без костилки. Пуснете ги в заврялата вода и ги варете до омекване. След това дръпнете съда и пасирайте сместа.
4. Намажете хубаво къдрава форма за кекс с олио и поръсете с брашно, като изтръскате излишното.
5. Добавете пюрето от фурми към разбитата смес. Разбъркайте с шпатула. Добавете и предварително смесените брашно и бакпулвер и разбъркайте. Изсипете сместа във формата. Печете кекса 45 минути на 200 градуса.
6. За соса сложете захарта да се карамелизира, като първо сипете малко количество от нея и щом започне да се разтопява, добавите още малко и накрая я сложите цялата. В друг съд затоплете сместа заедно с нескафето - до кипване. Тогава добавете сметаната към карамелизираната захар. Бъркайте докато сместа стане напълно гладка. Дръпнете от огъня и пуснете бучката масло. Разбъркайте и пресипете соса в каничка.
7. Извадете кекса от формата - наобратно и я поставете върху поднос. Залейте я с карамеления сос.

Продукти

  • 25 мл вода
  • 50 г захар
  • 90 г масло
  • 275 г тъмнокафява захар
  • 1 с.л. ванилова захар
  • 3 яйца
  • 60 г орехи
  • 1 щипка сол
  • 300 г брашно
  • 7 г бакпулвер
  • 250 г фурми
  • 400 мл вода

За карамеления сос:

  • 150 г захар
  • 100 мл сметана
  • 50 г масло
  • 1 с.л. нескафе

Свързани рецепти