Лепкава торта тофи
Рецепта от: Рудолф ван Веен
1. Сварете захарен сироп от 25 мл вода и 50 г захар. Щом захарта започне да карамелизира, дръпнете сиропа.
2. С помощта на миксер или кухненски робот разбийте маслото с тъмнокафявата захар и ваниловата захар до пухкавост. Добавете яйцата едно по едно, докато всяко се поеме от сместа. След това добавете захарния сироп - 3 с.л. /може да се замени с мед или кленов сироп/. Натрошете орехите и ги добавете и тях, заедно с щипка сол.
3. Нарежете на дребно фурмите без костилки. Пуснете ги в заврялата вода и ги варете до омекване. След това дръпнете съда и пасирайте сместа.
4. Намажете хубаво къдрава форма за кекс с олио и поръсете с брашно, като изтръскате излишното.
5. Добавете пюрето от фурми към разбитата смес. Разбъркайте с шпатула. Добавете и предварително смесените брашно и бакпулвер и разбъркайте. Изсипете сместа във формата. Печете кекса 45 минути на 200 градуса.
6. За соса сложете захарта да се карамелизира, като първо сипете малко количество от нея и щом започне да се разтопява, добавите още малко и накрая я сложите цялата. В друг съд затоплете сместа заедно с нескафето - до кипване. Тогава добавете сметаната към карамелизираната захар. Бъркайте докато сместа стане напълно гладка. Дръпнете от огъня и пуснете бучката масло. Разбъркайте и пресипете соса в каничка.
7. Извадете кекса от формата - наобратно и я поставете върху поднос. Залейте я с карамеления сос.
2. С помощта на миксер или кухненски робот разбийте маслото с тъмнокафявата захар и ваниловата захар до пухкавост. Добавете яйцата едно по едно, докато всяко се поеме от сместа. След това добавете захарния сироп - 3 с.л. /може да се замени с мед или кленов сироп/. Натрошете орехите и ги добавете и тях, заедно с щипка сол.
3. Нарежете на дребно фурмите без костилки. Пуснете ги в заврялата вода и ги варете до омекване. След това дръпнете съда и пасирайте сместа.
4. Намажете хубаво къдрава форма за кекс с олио и поръсете с брашно, като изтръскате излишното.
5. Добавете пюрето от фурми към разбитата смес. Разбъркайте с шпатула. Добавете и предварително смесените брашно и бакпулвер и разбъркайте. Изсипете сместа във формата. Печете кекса 45 минути на 200 градуса.
6. За соса сложете захарта да се карамелизира, като първо сипете малко количество от нея и щом започне да се разтопява, добавите още малко и накрая я сложите цялата. В друг съд затоплете сместа заедно с нескафето - до кипване. Тогава добавете сметаната към карамелизираната захар. Бъркайте докато сместа стане напълно гладка. Дръпнете от огъня и пуснете бучката масло. Разбъркайте и пресипете соса в каничка.
7. Извадете кекса от формата - наобратно и я поставете върху поднос. Залейте я с карамеления сос.
Продукти
- 25 мл вода 50 г захар 90 г масло 275 г тъмнокафява захар 1 с.л. ванилова захар 3 яйца 60 г орехи 1 щипка сол 300 г брашно 7 г бакпулвер 250 г фурми 400 мл водаЗа карамеления сос:150 г захар 100 мл сметана 50 г масло 1 с.л. нескафе
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Пай с ябълки и къпини
Рецепти Бисквити с кашкавал
Рецепти Хляб със сирене и маслини
Рецепти Рудолф ван Веен
Бохемски колачета
Рецепти Рудолф ван Веен
Колебяка
Рецепти Рудолф ван Веен
Кралски кейк
Рецепти Рудолф ван Веен
Кекс с гранола
Рецепти Божана Кацарова
Гювеч със заешко и гъби
Рецепти Божана Кацарова
Козуначена торта
Рецепти Нина Бабич
Сладкиш с бадеми и шоколад