Тази рецепта представя типичен начин за приготвяне на ястие от сингапурската кухня. Първо се приготвя паста от предварително накиснати сушени люти чушки, лук, кориандър и ядки кукуи. След това тя се запържва, залива се с кокосово мляко и се добавя месото. Ястието се готви на слаб огън 3-4 часа, докато месото започне да се разпада. Вареният ориз, върху който се поднася лемака успява да потуши силната му пикантност.

Продукти

  • 600 г телешки джолан
  • 750 мл гъсто кокосово мляко
  • 1 с.л. олио
  • ¾-1 ч.л. сол
  • 3 ч.л. захар
  • 1 стрък лимонена трева
  • 3 листа кафир лайм
  • 1 листо куркума
  • сварен на пара ориз
  • За пастата:
  • 5 сушени червени люти чушки
  • 5 ядки кукуи
  • 100 г пресни червени люти чушки
  • 1 ч.л. паста от скариди
  • 160 г лук шалот
  • 1 с.л. смлян кориандър (по желание)

Начин на приготвяне:

  • 1. Накиснете сушените люти чушки в гореща вода за 45 минути. След това ги отцедете и ги нарежете на ситно. В голямо хаванче или в блендер поставете предварително леко запечените ядки кукуи и ги счукайте почти фино. Добавете нарязаните пресни люти чушки (без дръжките) и стрийте и тях. Добавете сушените люти чушки и стривайте сместа в продължение на 3-4 минути, докато не се получи паста. Добавете нарязания на ситно лук и смления кориандър и счукайте отново.
  • 2. В дълбок тиган с двойно дъно загрейте олиото и добавете пастата. Залейте с кокосовото мляко и 250 мл вода. Добавете листата кафир лайм и куркума, предварително начукания стрък лимонена трева, солта и захарта. Добавете месото, нарязано на парчета с дебелина 2-3 см. Оставете сместа на силен огън докато заври. След това намалете огъня до най-слабата степен и гответе 3-4 часа, докато месото не омекне напълно, а сосът не стане много гъст. По време на готвенето, добавете още малко вода, ако е необходимо.
  • 4. Сервирайте телешкия лемак със сварен на пара ориз.

Свързани рецепти

Виж всички