Лемак с телешко
Рецепта от: Адам Лайо
Тази рецепта представя типичен начин за приготвяне на ястие от сингапурската кухня. Първо се приготвя паста от предварително накиснати сушени люти чушки, лук, кориандър и ядки кукуи. След това тя се запържва, залива се с кокосово мляко и се добавя месото. Ястието се готви на слаб огън 3-4 часа, докато месото започне да се разпада. Вареният ориз, върху който се поднася лемака успява да потуши силната му пикантност.
Продукти
- 600 г телешки джолан
- 750 мл гъсто кокосово мляко
- 1 с.л. олио
- ¾-1 ч.л. сол
- 3 ч.л. захар
- 1 стрък лимонена трева
- 3 листа кафир лайм
- 1 листо куркума
- сварен на пара ориз
- За пастата:
- 5 сушени червени люти чушки
- 5 ядки кукуи
- 100 г пресни червени люти чушки
- 1 ч.л. паста от скариди
- 160 г лук шалот
- 1 с.л. смлян кориандър (по желание)
Начин на приготвяне:
- 1. Накиснете сушените люти чушки в гореща вода за 45 минути. След това ги отцедете и ги нарежете на ситно. В голямо хаванче или в блендер поставете предварително леко запечените ядки кукуи и ги счукайте почти фино. Добавете нарязаните пресни люти чушки (без дръжките) и стрийте и тях. Добавете сушените люти чушки и стривайте сместа в продължение на 3-4 минути, докато не се получи паста. Добавете нарязания на ситно лук и смления кориандър и счукайте отново.
- 2. В дълбок тиган с двойно дъно загрейте олиото и добавете пастата. Залейте с кокосовото мляко и 250 мл вода. Добавете листата кафир лайм и куркума, предварително начукания стрък лимонена трева, солта и захарта. Добавете месото, нарязано на парчета с дебелина 2-3 см. Оставете сместа на силен огън докато заври. След това намалете огъня до най-слабата степен и гответе 3-4 часа, докато месото не омекне напълно, а сосът не стане много гъст. По време на готвенето, добавете още малко вода, ако е необходимо.
- 4. Сервирайте телешкия лемак със сварен на пара ориз.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Лука Чиано
Хапки от пармезан с телешки тартар
Рецепти Стоян и Лора
Печени кюфтета с млечен сос
Рецепти Адам Лайо
Ренданг терлаги-лаги
Рецепти Том Керидж
Бургер с пастрами
Рецепти Джейми Оливър
Яхния от телешко и ейл
Рецепти Примож Долничар
Лазаня с пресни кори
Рецепти Силвия Колока
Салтимбока по римски
Рецепти Ейнсли Хариът
Шишчета с телешко със соев сос и сусам
Рецепти Стоян и Лора
Бекон чийзбургер
Рецепти Гордън Рамзи
Телешко с чили в маруля