Лека салата с фенел

Лека салата с фенел

Начин на приготвяне:

1. Изберете зрял пъпеш и го разрежете на половини. Премахнете семките. С помощта на чаена лъжичка или на паризиен /специална лъжичка за издълбаване/ оформете топчета от пъпеш. Останалата част от ъппеша издълбайте с лъжица, сложете я в купа или блендер и я охладете в хладилник. По-късно пасирайте пъпеша и поднесете като напитка.
2. Отстранете външния слой на фенхела и листата му. Нарежете го с помощта на ренде тип мандолина на тънки резени. Сложете нарязания фенхел в купа и добавете руколата към него. Разбъркайте.
3. Извадете мекото козе сирене /не използвайте сирене с коричка отгоре/ от хладилника и го оставете 15 минути да се отпусне. Начупете сиренето на парчета и ги подредете върху плосък съд на разстояние едно от друго. С помощта на газова горелка обгорете леко парченцата сирене.
4. За дресинга смесете в тенджерка сока от портокалите с анасоновия ликьор и ги оставете да поврат докато се получи гъст сироп. След това плехвърлете сместа в купа и я оставете да се охлади. Добавете на тънка струйка лек и качествен зехтин, като разбърквате непрекъснато.
5. Разрежете авокадото на половина, извадете костилката и го обелете. Разрежете всяка половинка на 4 резена.
6. На дъното на чиния разстелете фенхела и руколата. Подредете рехаво топчета пъпеш върху зеленчуците. Поставете 2 резена авокадо и полейте с портокаловия дресинг. Поднесете салатата с напитка от прясно пасиран пъпеш.
Съвет за вино: Бяло сухо вино от Бордо

Продукти

  • 1 пъпеш Медена роса
  • 1 глава фенхел
  • 75 г рукола
  • 1 авокадо
  • 250 г меко козе сирене

За портокаловия дресинг:

  • 3 портокала
  • 50 мл анасонов ликьор
  • 5 с.л. зехтин

Свързани рецепти