Лека ягодова торта

Лека ягодова торта

Начин на приготвяне:

1. За блата разбийте яйцата и захарта с помощта на миксер, до пухкавост. Добавете фино смлените бадеми и разбъркайте внимателно с помощта на шпатула. Пресейте брашното и бакпулвера и разбъркайте внимателно. Добавете бадемов екстракт и разбъркайте.
2. Намазнете дъното и стените на форма за торта с пружина. С отделно изрязани парчета хартия за печене постелете дъното и стените на формата. Изсипете сместа за блата, разстелете я равномерно и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 10 минути. Оставете блата добре да изстине.
3. За пълнежа накиснете листовете желатин в купа със студена вода и оставете за 10-15 минути. Сложете в тенджерка почистените и измити ягоди заедно със захарта и ги затоплете, докато захарта се разтопи. Пасирайте ягодите на пюре. Добавете изтискания желатин и разбъркайте докато тойс е разтопи. Добавете лимоновия сок, разбъркайте и оставете сместа да изстине.
4. Разбъркайте свежото сирене и киселото мляко и ги добавете към изстиналото ягодово пюре. Разбъркайте. След това добавете предварително разБитите на твърд сняг белтъци. Разбъркайте внимателно до хомогенност. Изсипете пълнежа върху изстиналия блат. Поставете тортата в хладилник, докато пълнежът се стегне.
5. За желето накиснете желатина в купа със студена вода за 10-15 минути. Сипете пюрето от ягоди в тенджерка заедно със захарта и ги затоплете. Дръпнете от котлона, добавете изтискания желатин и разбъркайте докато той се разтвори. Оставете да изстине.
6. Сипете желето върху стегналия се пълнеж и го разстелете равномерно. Поставете тортата в хладилник, докато то се стегне.
7. Извадете тортата от формата и я поставете върху поднос. Украсете с резени ягоди и листа мента.

Продукти

За блата:

  • 3 яйца
  • 100 г захар
  • 400 г фино брашно
  • 100 г фино смлени бадеми
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 3 капки бадемов екстракт

За пълнежа:

  • 500 г ягоди
  • 175 г захар
  • 300 г свежо сирене
  • 2 с.л. лимонов сок
  • 2 белтъка
  • 9 листа желатин
  • 100 г пълномаслено кисело мляко

За желето:

  • 250 мл пюре от ягоди
  • 75 г захар
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • 4 листа желатин

За украса:

  • пресни ягоди
  • листа мента

Свързани рецепти