Лебеди от парено тесто

Лебеди от парено тесто

Начин на приготвяне:

1. За пареното тесто сипете млякото, водата, маслото  и щипка сол в тенджерка. Щом сместа заври, добавете брашното и наведнъж и бъркайте докато се образува топка. Бъркайте още 3-5 минути, докато брашното се изпече.
2. Прехвърлете тестото в купа и добавете яйцата едно по едно, като след добавянето на всяко разбърквате енергично.
3. Пригответе си два поша - единият с назъбен накрайник, а другият с гладък, най-тесния възможен накрайник. В поша с гладкия накрайник сипете 3/4 от пареното тесто, а в другия - 1/4 от него.
4. Върху плоска тава, постлана с хартия за печене, шприцовайте лебедовите шии от поша с тънкия накрайник. Печете ги в предварително загрята фурна на 210 градуса 10 минути.
5. В същата тава шприцовайте с назъбения накрайник продълговати лебедови тела. Печете еклерите в предварително загрята фурна на 210 градуса 30 минути.
6. За малиновия сос сипете малиновото пюре в тенджерка заедно със захарта и водата. Бъркайте докато захарта се разтопи, накрая добавете 1 ч.л. лимонов сок. Оставете соса да изстине.
7. Оформете топки сладолед с помощта на лъжица за сладолед. Разбийте сметаната със захарта с помощта на миксер. Прехвърлете я в пош с назъбен накрайник.
8. Разрежете изстиналите еклери на две, по дължина. Горната част разрежете на две, по средата, по дължина. По средата на долната част поставете топка сладолед и я притиснете. От двете и страни и върху нея шприцовайте сметана. На дъното на дълбока чиния оформете езерце от малинов сос. В него поставете долната част на еклера със сладолед и сметана. В предната част на еклера, в сметаната, набодете лебедова шия. Поставете двете половинки от горната част на еклера върху сметаната, като крилца. Украсете с листенца мента и поръсете леко с пудра захар.

Продукти

За пареното тесто:

  • 100 мл прясно мляко
  • 100 мл вода
  • 100 г масло
  • 100 г брашно
  • 4 яйца
  • щипка сол

За малиновото кулис:

  • 500 г пюре от малини
  • 100 г захар
  • 3 с.л. вода
  • 1 ч.л. лимонов сок

Допълнително:

  • 200 мл течна сметана
  • 2 с.л. захар
  • 4 топки ванилов сладолед

Свързани рецепти