Начин на приготвяне:

1. Нарежете месото на парчета. В дълбока чиния или плик с цип смесете брашното, сол и черен пипер. Оваляйте добре парчетата месо в сместа. Покрийте дъното на тиган със зехтин и го загрейте. Запечатайте месото  от всички страни, до тъмнокафяво. Извадете в чиния.

2. В същия съд запържете нарязания на ситно лук докато омекне, за около 10 минути. Добавете нарязаните на дребно гъби, настърганите скилидки чесън, доматеното пюре, оцета и виното. Разбъркайте и оставете дакъкри 2-3 минути. Добавете телешкия бульон и нарязаните домати. Овкусете със сол и черен пипер, пресен дафинов лист и листенца риган. След като сместа отново заври, върнете месото в съда и разбъркайте, за да се покрие с течност. Гответе на слаб огън 2 часа и 30 минути, докато месото започне да се разпада.

3. За соса разтопете маслото в тенджерка. Добавете брашното и запържете за минута, при непрекъснато бъркане. Постепенно налейте прясното мляко, като разбърквате, до получаването на гладък и плътен сос. Гответе на ниска температура. Накрая добавете горчица, както и 3/4 от настърганите сирена. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте докато сирената се разтопят.

4. В дълбока тавичка сипете един слой от телешкото рагу. Върху него подредете един слой пресни кори за лазаня. Следва слой от соса със сирена, рагу, кори за лазаня и така до изчерпването на продуктите. Последният слой трябва да е от сос със сирена. Поръсете с останалите настъргани сирена и поръсете с черен пипер. Пичете лазанята в предварително загрята фурна на 200 градуса 30-35 минути.

5. Сервирайте лазаня с телешко рагу, гарнирана със зелена салата.

Продукти

  • 2 кг телешко месо (от обезкостен джолан)
  • 3 с.л. брашно
  • 4-5 с.л. зехтин
  • 2 големи глави лук
  • 250 г кафеви печурки
  • 3 скилидки чесън
  • 1 дафинов лист
  • 5 стръка пресен риган
  • 2 с.л. доматено пюре
  • 450 мл червено вино
  • 200 мл телешки бульон
  • 400 г домати на кубчета от консерва
  • 2 ч.л. червен винен оцет
  • 12 бр. пресни кори за лазаня

 

За соса:

  • 75 г масло
  • 75 г брашно
  • 800 мл прясно мляко
  • 100 г сирене Чедър
  • 100 г сирене Пармезан
  • 1 ч.л. дижонска горчица

Свързани рецепти