Лазаня с телешко рагу
Рецепта от: Донал Скиан
Това е рецепта за наистина засищащо и носещо удоволствие ястие. Пълнежът на лазанята е от бавно готвено телешко месо от джолан, а сосът е обогатен със сирена сос Бешамел.
Продукти
- 2 кг телешко месо (от обезкостен джолан)
- 3 с.л. брашно
- 4-5 с.л. зехтин
- 2 големи глави лук
- 250 г кафеви печурки
- 3 скилидки чесън
- 1 дафинов лист
- 5 стръка пресен риган
- 2 с.л. доматено пюре
- 450 мл червено вино
- 200 мл телешки бульон
- 400 г домати на кубчета от консерва
- 2 ч.л. червен винен оцет
- 12 бр. пресни кори за лазаня
- За соса:
- 75 г масло
- 75 г брашно
- 800 мл прясно мляко
- 100 г сирене Чедър
- 100 г сирене Пармезан
- 1 ч.л. дижонска горчица
Начин на приготвяне:
- 1. Нарежете месото на парчета. В дълбока чиния или плик с цип смесете брашното, сол и черен пипер. Оваляйте добре парчетата месо в сместа. Покрийте дъното на тиган със зехтин и го загрейте. Запечатайте месото от всички страни, до тъмнокафяво. Извадете в чиния.
- 2. В същия съд запържете нарязания на ситно лук докато омекне, за около 10 минути. Добавете нарязаните на дребно гъби, настърганите скилидки чесън, доматеното пюре, оцета и виното. Разбъркайте и оставете да къкри 2-3 минути. Добавете телешкия бульон и нарязаните домати. Овкусете със сол и черен пипер, пресен дафинов лист и листенца риган. След като сместа отново заври, върнете месото в съда и разбъркайте, за да се покрие с течност. Гответе на слаб огън 2 часа и 30 минути, докато месото започне да се разпада.
- 3. За соса разтопете маслото в тенджерка. Добавете брашното и запържете за минута, при непрекъснато бъркане. Постепенно налейте прясното мляко, като разбърквате, до получаването на гладък и плътен сос. Гответе на ниска температура. Накрая добавете горчица, както и 3/4 от настърганите сирена. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте докато сирената се разтопят.
- 4. В дълбока тавичка сипете един слой от телешкото рагу. Върху него подредете един слой пресни кори за лазаня. Следва слой от соса със сирена, рагу, кори за лазаня и така до изчерпването на продуктите. Последният слой трябва да е от сос със сирена. Поръсете с останалите настъргани сирена и поръсете с черен пипер. Пичете лазанята в предварително загрята фурна на 200 градуса 30-35 минути.
- 5. Сервирайте лазаня с телешко рагу, гарнирана със зелена салата.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Ненад Великович
Кисело зеле с орехи и телешко
Рецепти Лука Чиано
Хапки от пармезан с телешки тартар
Рецепти Марк Мориарти
Телешки бургер в чеснов хляб
Рецепти Стоян и Лора
Печени кюфтета с млечен сос
Рецепти Адам Лайо
Ренданг терлаги-лаги
Рецепти Къртис Стоун
Говежди стек с черен пипер и бренди сос
Рецепти Том Керидж
Бургер с пастрами
Рецепти Примож Долничар
Лазаня с пресни кори
Рецепти Силвия Колока
Салтимбока по римски
Рецепти Божана Кацарова
Телешко със сини сливи