Лазаня верде с орехово песто
Рецепта от: Микела Киапа

Лазаня с прясно приготвени кори със спанак, със сос Бешамел, орехово песто, биволска моцарела и листа салвия. Съчетава се идеално с доматена салата.
Продукти
- За пастата:
- 400 г брашно
- 3 яйца
- 235 г листа спанак
- За пестото:
- 0.5 скилидка чесън
- 100 г орехи
- 1 лимон настъргана кора и сок
- 100 г пармезан
- 15 листа салвия
- 6 с.л. зехтин
- За соса Бешамел:
- 80 г масло
- 80 г брашно
- 800 мл прясно мляко
- 40 г пармезан
- 300 г биволска моцарела
- 100 г пармезан
- 8 листа салвия
Начин на приготвяне:
- 1. За пастата задушете измитите и подсушени листа спанак със съвсем малко вода, докато се свият и променят цвета си. Изтискайте много добре спанака и го накълцайте на пюре.
- 2. В купа сипете брашното и добавете яйцата. Добавете и пюрето от спанак и омесете с ръце до получаването на гладко и разтегливо тесто, светлозелено на цвят. Увийте тестото в прозрачно фолио и го оставете да почине 30 минути.
- 3. За соса Бешамел разтопете маслото в тенджера и добавете брашното. разбъркайте за 3-4 минути. След това изключете котлона и налейте прясното мляко, без да спирате да разбърквате с помощта на тел. Включете котлона и гответе до гладкост на соса и до появяването на балончето по повърхността му. Добавете предварително настъргания пармезан и разбъркайте.
- 4. За пестото счукайте в хаванче обелената скилидка чесън и орехите на паста. Пресипете ги в купа. Счукайте листата салвия в хаванчето и пресипете и тях в купата. Добавете настъргания пармезан, ората и сока на лимона и разбъркайте добре. Овкусете със сол и черен пипер. Добавете 6-8 с.л. зехтин, като разбърквате непрекъснато.
- 5. Разточете тестото с помощта на точилка във формата на дълъг правоъгълник. Нарежете на парчета/кори с еднакви размери. Попарете корите в тенджера с вряща подсолена вода за 30 секунди. След изваждане подсушете пастата с помощта на кухненска кърпа или хартия.
- 6. На дъното на дълбока тава сипете 1 с.л. орехово песто и го разстелете. Подредете един слой спаначени кори. Намажете ги с бял сос, а след това с орехово песто. Поръсете с фино настърган пармезан и накъсана на малки парченца моцарела. Постелете втори слой спаначени кори. Продължете подредбата по същия начин до получаването на лазаня от 5-6 пласта. Накрая завършете с накъсана моцарела и разпръснати листа салвия. Печете лазанята в предварително загрята фурна на 180 градуса 25 минути.
- 7. Поднесете парче топла лазаня, гарнирана с доматена салата.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Джейми Оливър
Папарделе с бавно задушен праз
Рецепти Джейми Оливър
Тиквички ала карбонара
Рецепти Марк Мориарти
Зелени фусили
Рецепти Рейчъл Ку
Ригатони с гъби
Рецепти Микела Киапа
Сос "Болонезе" с боб
Рецепти Микела Киапа
Паста с риба тон, рукола и лимон
Рецепти Примож Долничар
Равиоли с коприва и сос от див чесън
Рецепти Джъстин Скофийлд
Равиоли със спанак и козя извара
Рецепти Лука Чиано
Паста пичи аматричана