Лазаня верде с орехово песто
1. За пастата задушете измитите и подсушени листа спанак със съвсем малко вода докато се свият и променят цвета си. Изтискайте много добре спанака и го накълцайте на пюре.
2. В купа сипете брашното и добавете яйцата. Добавете и пюрето от спанак и омесете с ръце до получаването на гладко и разтегливо тесто, светлозелено на цвят. Увийте тестото в прозрачно фолио и го оставете да почине 30 минути.
3. За соса Бешамел разтопете маслото в тенджера и добавете брашното. разбъркайте за 3-4 минути. След това изключете котлона и налейте прясното мляко, без да спирате да разбърквате с помощта на тел. Включете котлона и гответе до гладкост на соса и до появяването на балончето по повърхността му. Добавете предварително настъргания пармезан и разбъркайте.
4. За пестото счукайте в хаванче обелената скилидка чесън и орехите на паста. Пресипете ги в купа. Счукайте листата салвия в хаванчето и пресипете и тях в купата. Добавете настъргания пармезан, ората и сока на лимона и разбъркайте добре. Овкусете със сол и черен пипер. Добавете 6-8 с.л. зехтин, като разбърквате непрекъснато.
5. Разточете тестото с помощта на точилка  във формата на дълъг правоъгълник. Нарежете на парчета/кори с еднакви размери. Попарете корите в тенджера с вряща подсолена вода за 30 секунди. След изваждане подсушете пастата с помощта на кухненска кърпа или хартия.
6. На дъното на дълбока тава сипете 1 с.л. орехово песто и го разстелете. Подредете един слой спаначени кори. Намажете ги с бял сос, а след това с орехово песто. Поръсете с фино настърган пармезан и накъсана на малки парченца моцарела. Постелете втори слой спаначени кори. Продължете подредбата по същия начин до получаването на лазаня от 5-6 пласта. Накрая завършете с накъсана моцарела и разпръснати листа салвия. Печете лазанята в предварително загрята фурна на 180 градуса 25 минути.
7. Поднесете парче топла лазаня, гарнирана с доматена салата.

Продукти

  • За пастата:400 г брашно 3 яйца 235 г листа спанакЗа пестото:0.5 скилидка чесън 100 г орехи 1 лимон настъргана кора и сок 100 г пармезан 15 листа салвия 6 с.л. зехтинЗа соса Бешамел:80 г масло 80 г брашно 800 мл прясно мляко 40 г пармезан300 г биволска моцарела 100 г пармезан 8 листа салвия

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички