Начин на приготвяне:

1. Поставете парчетата риба /с кожа и кости/ в тенджера с 500 мл прясно мляко, предвидено за сос бешамел. Пуснете дафинов лист при рибата и варете 15 минути. Извадете рибата в чиния и прецедете прясното мляко.
2. Накъсайте рибата на парченца, като я почиствате от кости и кожа.
3. Почистете стръковете праз и обелете лука и скилидките чесън. Нарежете ги на ситно. Загрейте 1 с.л. зехтин в тиган и задушете нарязаните праз и лук до омекване. Овкусете със сол и черен пипер. Добавете бялото вино и оставете то да се изпари. Дръпнете от огъня.
4. За соса бешамел разтопете маслото в тенджерка. Добавете брашното, като го пресеете. Бъркайте енергично в продължение на 2-3 минути. Добавете прясното мляко малко по малко при непрекъснато бъркане. Гответе соса в продължение на 10 минути, докато стане гладък и се сгъсти. Овкусете със сол, черен пипер и прясно настъргано индийско орехче.
5. На дъното на дълбока тавичка сипете 1/3 от соса. Подредете кори лазаня, колкото се поберат. Изсипете половината задушени лук, праз и чесън. Върху тях разпределете половината риба. Сипете малко сос и подредете следващ ред кори. Повторете подредбата на продуктите, като накрая поръсите с нарязан кориандър. Поставете последните кори лазаня, сипете малко сос бешамел върху тях и поръсете с настърган пармезан.
6. Покрийте лазанята с лист алуминиево фолио и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 25 минути. Махнете фолиото и печете още 5-10 минути.

Продукти

  • 450 г риба треска
  • 1 пакет кори за лазаня
  • 1 дафинов лист
  • 1 глава лук
  • 1 стрък праз
  • 4 скилидки чесън
  • 0.5 ч.ч. бяло вино
  • 0.5 връзка кориандър
  • зехтин
  • сол и черен пипер
  • прясно настърган пармезан

За сос бешамел:

  • 500 мл прясно мляко
  • 50 г масло
  • 2 с.л. брашно
  • сол и черен пипер
  • щипка прясно настъргано индийско орехче

Свързани рецепти