Лазаня

Лазаня

Начин на приготвяне:

1. Нарежете лука и чесъна на ситно. Запържете ги до прозрачност в тиган с малко зехтин, за около 10 минути.
2. В друг тиган запържете каймата, като я овкусите със сол и черен пипер. Прехвърлете запържената кайма при лука, като отстраните излишната мазнина.
3. Нарежете гъбите и ги запържете в същия тиган в малко зехтин за 5 минути.
4. Нарежете чушките на дребни кубчета. Запържете ги в малко зехтин. Добавете доматеното пюре или настъргани пресни домати и ригана, по желание може да добавите и няколко капки сос Уорчестър. Разбъркайте.
5. Добавете запържените гъби и доматения сос към лука и каймата. Разбъркайте.
6. За соса нарежете босилека и го сложете в купа. Добавете рикотата и течна или заквасена сметана и разбъркайте.
7. На дъното на стъклена тавичка сложете малко сос. Отгоре наредете един ред кори лазаня. Разстелете малко от белия сос, след това сложете доматен сос. Покрийте с кори лазаня и продължете реденето в същия ред до изчерпване на продуктите. Завършете с ред кори и поръсете обилно с настърган пармезан. Печете лазанята в предварително загрята фурна на 180 градуса 25 минути.

Продукти

  • 2 глави лук
  • 2 скилидки чесън
  • 500 г кайма смес
  • 1 жълта чушка
  • 1 червена чушка
  • 1 зелена чушка
  • 800 г пасирани домати
  • 1 ч.л. сушен риган
  • 250 гъби
  • 1 кутия кори за лазаня
  • 100 г пармезан

За белия сос:

  • 1 връзка босилек
  • 400 г рикота
  • 250 мл течна сметана

Свързани рецепти