Начин на приготвяне:

1. За рагуто загрейте зехтина и в него запържете нарязаните на ситно лук, чесън, целина и моркови.

2. Добавете смляното месо и наситнения бекон. Запържете при постоянно бъркане, докато стане на трохи с карамелен цвят.

3. Налейте виното и бульона и оставете да къкри на слаб огън за 10–15 минути. Прибавете и доматите.

4. Овкусете със сол, черен пипер и половината от ситно нарязания босилек. Сложете захарта и манатарките. Оставете да къкри 30-40 минути и свалете от огъня. Добавете останалия нарязан на ситно босилек.

5. В друг съд разтопете маслото за соса Бешамел и в него запържете брашното до златисто. Добавете предварително затопленото мляко, като бъркате постоянно, овкусете със сол, черен пипер и индийско орехче. След като дръпнете от котлона, добавете жълтъка и разбъркайте. Накрая поръсете с настъргания пармезан и отново разбъркайте. 

6. Нарежете моцарелата на шайби, а пармезанът настържете.

7. Намажете дъното на тава с бешамел, отгоре подредете един пласт кори.
Върху корите сложете част от рагуто, бешамел, малко от пармезана и моцарелата, кори и редете така, докато свършат продуктите. Завършете с кори, бешамел, моцарела и пармезан. 

7. Загрейте фурната на 180 градуса (с вентилатор). Печете лазанята 25 минути. Извадете от фурната, оставете да се охлади 20 минути и нарежете.

Продукти

  • 500 г кори за лазаня
  • 180 г пармезан
  • 600 г моцарела

За рагуто:

  • 800 г смляно телешко месо
  • 200 г пушен бекон
  • 1200 г белени домати
  • 1 глава лук
  • 3 моркова
  • 3 стъбла селъри
  • 5 скилидки чесън
  • 200 мл червено вино Кианти
  • 300 мл телешки бульон
  • 4 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. захар
  • 1 с.л. смлени сушени манатарки
  • 1 връзка босилек
  • сол и черен пипер

За соса бешамел:

  • 1 литър прясно мляко
  • 60 г масло
  • 60 г брашно
  • 1 жълтък
  • 80 г пармезан
  • 1 щипка прясно смляно индийско орехче
  • сол и черен пипер

Свързани рецепти