Лаврак със спанак и гъби

Лаврак със спанак и гъби

Начин на приготвяне:

1. Нарежете гъбите на филийки, без да махате пънчетата им. Подредете ги върху скара и ги овкусете със сол и малко черен пипер. Печете ги по 5 минути от всяка страна.
2. Филетирайте почистените риби, като направите разрез от под главата на рибата към опашката, плъзгайки ножа внимателно над гръбначната кост. Обърнете рибата от другата страна и направете същия разрез, но от опашката нагоре, до под главата. Всяко филе лаврак разрежете под диагонал на две парчета. /Използвайте главите и гръбначните кости от рибите за приготвяне на чорба./
3. Направете кръстовиден разрез по средата на всяко парче филе, върху кожата му. Сипете 3 с.л. зехтин в дълбок тиган и подредете филетата с кожата надолу. Натиснете рибата надолу, към дъното на съда, за да не се огъне при пърженето. Задръжте 5-10 секунди. Пържете лаврака 5 минути от страната с кожата, а от другата страна – 3-4 минути. По средата на готвенето добавете масло към рибата.
4. В купа направете дресинг за спанака, като изтискате сока на портокала и добавите сол, черен пипер и зехтин. Разбъркайте хубаво и добавете млади листа спанак. Разбъркайте хубаво.
5. По края на голяма чиния подредете печените гъби, по средата сложете спанака, а върху него подредете пържената риба.
6. Направете сос, като излеете половината мазнина от рибата, а в останалата запържите ситно нарязания чесън и дивия лук, нарязан на пръчици от по 3 см. Излейте бялото вино и щом сосът запуши, значи то се е изпарило. Тогава добавете готварска сметана и овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте за няколко секунди и поръсете с топлия сос рибата, гъбите и спанака.

Продукти

  • 2 лаврака
  • 500 г гъби - печурки или портобело
  • 200 г спанак
  • 1 портокал
  • сок
  • 100 мл зехтин
  • сол и черен пипер
  • 1 скилидка чесън
  • 3 стръка див лук
  • 20 г масло
  • 150 мл сметана
  • 50 мл бяло сухо вино

Свързани рецепти