1. Филетирайте лаврака. Отстранете костите. Главата с хрилете сложете в тенджера с вода заедно с клонка розмарин и сварете бульон.
2. Постелете 4 слайса прошуто хоризонтално върху кухненска дъска. Поставете филето лаврак напряко, овкусете с черен пипер и няколко листенца розмарин и завийте на руло. Увийте и другото филе по същия начин.
3. Загрейте добре грил-тиган и сипете в него 1 с.л. зехтин. Запечете увитите филета от двете страни, до златисто.
4. За ризотото загрейте добре тиган с 2-3 с.л. зехтин в него и запържете за 30 секунди нарязания на филийки чесън и кърито. Добавете ориза и разбъркайте. Добавяйте топлия рибен бульон черпак по черпак, като разбърквате докато оризът абсорбира течността, в продължение на 15 минути. Накрая овкусете със сол и черен пипер.
5. Обелете моркова и го нарежете на тънки дълги ленти с помощта на белачка за зеленчуци. Пуснете лентите морков в тенджера с вряща вода, овкусена с едър лют червен пипер и варете 3 минути. Прецедете ги.
6. За соса сложете в блендер руколата, ментата, запечените кедрови ядки. Овкусете със сол и черен пипер и добавете 1-2 с.л. зехтин. Смелете добре.
7. На дъното на чиния постелете малко кълнове от лук. С помощта на две лъжици оформете топки ризото и ги поставете върху кълновете. Нарежете филетата на парчета и ги поставете върху ризотото. Отстрани поставете навити на рулце ленти моркови. Украсете със зелен сос.

Продукти

  • За рибата:400 г лаврак 50 г прошуто прясно смлян черен пипер 1 стрък розмарин 1 с.л. зехтин 1 морков щипка едър лют червен пиперЗа ризотото:100 г дългозърнест ориз 1 скилидка чесън 300 мл рибен бульон 0.5 ч.л. къри на прах сол и черен пипер зехтинЗа соса: мента 20 г запечени кедрови ядки шепа рукола зехтин сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички