Лаврак с босилек на фурна

Лаврак с босилек на фурна

Начин на приготвяне:

1. Сложете в голяма чиния голям и добре почистен и измит лаврак. Направете по няколко напречни разреза в кожата на рибата под ъгъл, от двете му страни. Полейте го със зехтин, от двете страни, овкусете със сол и черен пипер.
2. Нарежете на едро лука, а небелените скилидки чесън само притиснете с нож, за да се смачкат. Нарежете на кръгчета маслините, а магданозът нарежете много на ситно. Лимонът нарежете на кръгчета.
3. Постелете дълбока тавичка с голямо парче хартия за печене, така, че да може да се оформи пакет по-късно. На дъното разпръснете нарязания лук, скилидките чесън и няколко кръгчета лимон. Върху тях поставете целите стръкове магданоз. Вътре в рибата поставете 3 кръгчета лимон и 3-4 стръка босилек. Поставете рибата в тавата, върху зеленчуците. Поръсете с нарязаните на кръгчета маслини,  лимонов сок и малко зехтин. Разпръснете дафиновите листа.
4. Покрийте рибата с хартия за печене и хубаво запечатайте краищата така, че да се оформи пакет, от който да не излиза въздух. Печете рибата в предварително загрята фурна на 180 градуса 20-25 минути.
5. Поднесете печения лаврак със салата от ситно нарязани зеленчуци и орехи в листа маруля.

Продукти

  • 1 голям лаврак
  • 0.5 връзка босилек
  • 1 лимон
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 връзка магданоз
  • 0.5 ч.ч. черни маслини без костилки
  • 4 дафинови листа
  • 0.25 ч.ч. зехтин
  • сол и черен пипер

Свързани рецепти