Лавандулов крем-карамел

Лавандулов крем-карамел

Начин на приготвяне:

1. Сипете 50 г захар в бурканче и добавете 0.5 ч.л. лавандулов цвят при нея. Затворете бурканчето и го разтръскайте. Оставете го затворено за известно време.
2. Сипете фината захар в съд с дълга дръжка и я оставете да се разтопи на умерена температура. Щом се разтопи, изключете котлона и изчакайте захарта да образува тъмен карамел за околоо 2-3 минути. Разпределете карамела на дъното на 4 порцеланови формички с вместимост 150 мл. Поръсете останалия лавандулов цвят върху карамела, разпределяйки го в купичките. Оставете карамела да изстине, но не в хладилник.
3. За крема загрейте в тенджерка прясното мляко. В купа разбийте яйцата с лавандуловата захар и остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Щом от млякото започне да излиза пара, го добавете към жълтъците на тънка струйка, като разбивате енергично.
4. Разсипете крема в купичките. Прехвърлете купичките в дълбока тава и налейте в нея гореща вода до половината на формичките. Печете на водна баня в предварително загрята фурна на 150 градуса 25-30 минути.
5. След като крем- карамела изстине, го поставете в хладилник. Преди сервиране потопете купичките до половина в купа с гореща вода. След това обърнете кремчетата в чинии.

Продукти

  • 150 г захар
  • 1 ч.л. лавандулов цвят
  • масло за намазване
  • 500 мл прясно мляко
  • 4 големи яйца от свободно отглеждани кокошки
  • 1 шушулка ванилия
  • 50 г лавандулова захар

Свързани рецепти