Лавандулов крем-карамел
Рецепта от: Гордън Рамзи

1. Сипете 50 г захар в бурканче и добавете 0.5 ч.л. лавандулов цвят при нея. Затворете бурканчето и го разтръскайте. Оставете го затворено за известно време.
2. Сипете фината захар в съд с дълга дръжка и я оставете да се разтопи на умерена температура. Щом се разтопи, изключете котлона и изчакайте захарта да образува тъмен карамел за околоо 2-3 минути. Разпределете карамела на дъното на 4 порцеланови формички с вместимост 150 мл. Поръсете останалия лавандулов цвят върху карамела, разпределяйки го в купичките. Оставете карамела да изстине, но не в хладилник.
3. За крема загрейте в тенджерка прясното мляко. В купа разбийте яйцата с лавандуловата захар и остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Щом от млякото започне да излиза пара, го добавете към жълтъците на тънка струйка, като разбивате енергично.
4. Разсипете крема в купичките. Прехвърлете купичките в дълбока тава и налейте в нея гореща вода до половината на формичките. Печете на водна баня в предварително загрята фурна на 150 градуса 25-30 минути.
5. След като крем- карамела изстине, го поставете в хладилник. Преди сервиране потопете купичките до половина в купа с гореща вода. След това обърнете кремчетата в чинии.
2. Сипете фината захар в съд с дълга дръжка и я оставете да се разтопи на умерена температура. Щом се разтопи, изключете котлона и изчакайте захарта да образува тъмен карамел за околоо 2-3 минути. Разпределете карамела на дъното на 4 порцеланови формички с вместимост 150 мл. Поръсете останалия лавандулов цвят върху карамела, разпределяйки го в купичките. Оставете карамела да изстине, но не в хладилник.
3. За крема загрейте в тенджерка прясното мляко. В купа разбийте яйцата с лавандуловата захар и остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Щом от млякото започне да излиза пара, го добавете към жълтъците на тънка струйка, като разбивате енергично.
4. Разсипете крема в купичките. Прехвърлете купичките в дълбока тава и налейте в нея гореща вода до половината на формичките. Печете на водна баня в предварително загрята фурна на 150 градуса 25-30 минути.
5. След като крем- карамела изстине, го поставете в хладилник. Преди сервиране потопете купичките до половина в купа с гореща вода. След това обърнете кремчетата в чинии.
Продукти
- 150 г захар 1 ч.л. лавандулов цвят масло за намазване 500 мл прясно мляко 4 големи яйца от свободно отглеждани кокошки 1 шушулка ванилия 50 г лавандулова захар
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Гордън Рамзи
Пикантни палачинки
Рецепти Гордън Рамзи
Сандвич с пържола
Рецепти Гордън Рамзи
Мъфини с круши и мюсли
Рецепти Гордън Рамзи
Пикантни рибни кексчета
Рецепти Гордън Рамзи
Фарфале с рикота, панчета и грах
Рецепти Гордън Рамзи
Свинско на тиган със сладко-кисели чушки
Рецепти Гордън Рамзи
Телешко с чили в маруля
Рецепти Гордън Рамзи
Агнешко с пържен хляб
Рецепти Гордън Рамзи
Паста с аншоа, домати и чили
Рецепти Гордън Рамзи
Задушени наденички