Лаксата е малайзийско ястие, но тази рецепта е вдъхновена от Северна Австралия и включва барамунди, тофу и някои растения.

Продукти

  • 4 с.л. олио
  • 1 ч.л. куркума
  • 1 с.л. захар
  • 2 с.л. рибен сос
  • 2 с.л. лимонова мирта на прах
  • 1 с.л. семена от акация
  • 2 с.л. пюре от тамаринд
  • 800 мл кокосова сметана
  • 1.5 литър пилешки бульон
  • 500 г филе от риба Барамунди
  • 250 г пържено тофу
  • 1 кг пресни нудли Хокиен
  • 200 г оризови вермичели
  • 300 г бобени кълнове
  • 1 ч.ч. виетнамска мента
  • 1 ч.ч. листа кориандър
  • За ремпата:
  • 6 дълги люти червени чушки
  • 6 сушени люти чушки
  • 15 г белакан (паста от скариди)
  • 2 глави лук
  • 5 скилидки чесън
  • 5 см корен джинджифил
  • 6 ядки макадамия
  • За самбал балакан:
  • 1 ч.л. печен балакан
  • 2 с.л. самбал

Начин на приготвяне:

  • 1. За ремпата накиснете сухите люти чушки в гореща вода за 15-20 минути. След това ги отцедете и ги нарежете на ситно. Поставете ги в кухненски робот или блендер. Добавете и останалите почистени и нарязани съставки. Пастата от скариди начупете. Пасирайте всичко.
  • 2. В тенджера запържете ремпата в олиото за около 15 минути, докато мазнината започне да се отделя, а цветът на ремпата стане по-наситен. Разбърквайте почти постоянно. Добавете куркумата и запържете за 1 минута. След това налейте бульона, кокосовата сметана, към която предварително сте добавили лимоновата мирта, семената от акация и пюрето от тамаринд. Разбъркайте и оставете сместа да къкри 30 минути. Добавете захарта и соевия сос и разбъркайте. Опитайте на вкус и овкусете още, ако е необходимо.
  • 3. Отстранете кожата на филетата риба и ги добавете в супата. Разрежете парченцата пържено тофу на две и добавете и тях. Гответе 10 минути, докато рибата се свари. След това я начупете на парченца.
  • 4. Бланширайте бобените кълнове за 3 минути във вряща подсолена вода и ги отцедете. Пресните нудли Хокиен потопете във вряща подсолена вода за 1-2 минути и ги отцедете. Залейте вермибелите с гореща вода и накиснете за 5 минути, след това ги отцедете.
  • 5. Затоплете купите, в които ще сервирате лаксата. Разпределете двата вида нудли и бобените кълнове в тях. Залейте със супа, като сложите парченца риба и пържено тофу. Гарнирайте с листа виетнамска мента и кориандър.

Свързани рецепти

Виж всички