Лакса от Северна Австралия
Рецепта от: По Линг Йоу
Лаксата е малайзийско ястие, но тази рецепта е вдъхновена от Северна Австралия и включва барамунди, тофу и някои растения.
Продукти
- 4 с.л. олио
- 1 ч.л. куркума
- 1 с.л. захар
- 2 с.л. рибен сос
- 2 с.л. лимонова мирта на прах
- 1 с.л. семена от акация
- 2 с.л. пюре от тамаринд
- 800 мл кокосова сметана
- 1.5 литър пилешки бульон
- 500 г филе от риба Барамунди
- 250 г пържено тофу
- 1 кг пресни нудли Хокиен
- 200 г оризови вермичели
- 300 г бобени кълнове
- 1 ч.ч. виетнамска мента
- 1 ч.ч. листа кориандър
- За ремпата:
- 6 дълги люти червени чушки
- 6 сушени люти чушки
- 15 г белакан (паста от скариди)
- 2 глави лук
- 5 скилидки чесън
- 5 см корен джинджифил
- 6 ядки макадамия
- За самбал балакан:
- 1 ч.л. печен балакан
- 2 с.л. самбал
Начин на приготвяне:
- 1. За ремпата накиснете сухите люти чушки в гореща вода за 15-20 минути. След това ги отцедете и ги нарежете на ситно. Поставете ги в кухненски робот или блендер. Добавете и останалите почистени и нарязани съставки. Пастата от скариди начупете. Пасирайте всичко.
- 2. В тенджера запържете ремпата в олиото за около 15 минути, докато мазнината започне да се отделя, а цветът на ремпата стане по-наситен. Разбърквайте почти постоянно. Добавете куркумата и запържете за 1 минута. След това налейте бульона, кокосовата сметана, към която предварително сте добавили лимоновата мирта, семената от акация и пюрето от тамаринд. Разбъркайте и оставете сместа да къкри 30 минути. Добавете захарта и соевия сос и разбъркайте. Опитайте на вкус и овкусете още, ако е необходимо.
- 3. Отстранете кожата на филетата риба и ги добавете в супата. Разрежете парченцата пържено тофу на две и добавете и тях. Гответе 10 минути, докато рибата се свари. След това я начупете на парченца.
- 4. Бланширайте бобените кълнове за 3 минути във вряща подсолена вода и ги отцедете. Пресните нудли Хокиен потопете във вряща подсолена вода за 1-2 минути и ги отцедете. Залейте вермибелите с гореща вода и накиснете за 5 минути, след това ги отцедете.
- 5. Затоплете купите, в които ще сервирате лаксата. Разпределете двата вида нудли и бобените кълнове в тях. Залейте със супа, като сложите парченца риба и пържено тофу. Гарнирайте с листа виетнамска мента и кориандър.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Давид Скоко
Паламуд с тиквички
Рецепти Къртис Стоун
Хавайска купа покé
Рецепти По Линг Йоу
Асам лакса
Рецепти Микела Киапа
Баня кауда (дип от аншоа и чесън)
Рецепти Лука Чиано
Спагети с маринована риба и сицилиански цитрусов дресинг
Рецепти Рудолф ван Веен
Солени гофрети със сьомга
Рецепти Марк Мориарти
Лангустини със сос Тартар
Рецепти Лука Чиано
Сандвич с поширана в зехтин риба тон, печени домати и моцарела
Рецепти Надия Хюсеин
Хапки с мус от пушена скумрия и зелено ананасово чътни
Рецепти Марк Мориарти
Паеля с морски дарове