Лахмаджун

Лахмаджун

Начин на приготвяне:

1. За тестото сипете млякото в купичка и добавете сухата мая и захарта. Разбъркайте добре и оставете сместа да престои 5-10 минути.
2. Сипете брашното в купа и добавете сместа с маята при него. Добавете сол и зехтин. Разбъркайте брашното до получаване на трохи. Започнете да добавяте хладка вода, малко по малко, до омесването на гладко и меко тесто. Поставете тестото в купата, покрийте го с кърпа и го оставете да втаса за 30 минути.
3. За плънката обелете лука и чесъна. Сложете ги в кухненски робот или блендер и ги нарежете на ситно. Отстранете костилките на маслините. Нарежете маслините на ситно и ги оставете върху дъската. Нарежете магданоза на ситно и го добавете към маслините. Разбъркайте добре.
4. Добавете нарязаните лук и чесън и тоново омесете всичко. Добавете двата вида пюре и сиропа от нар и омесете. Накрая добавете нарязаните орехи и отново разбъркайте добре до получаването на хомогенна смес. Пресипете плънката в чиния.
5. Оформете тестото на руло и го нарежете на парчета. Разточете всяко парче тесто върху набрашнен плот на тънък лист. С помощта на чаша или купичка изрежете кръгчета от тестото.
6. Подредете кръгчетата тесто в голяма плоска тава, постлана с хартия за печене, на достатъчно разстояние едно от друго. Върху всяко кръгче разстелете равномерно плънка, количеството зависи от желанието ви. Печете лахмаджуна в предварително загрята фурна на 200 градуса 5-6 минути.
7. Сервирайте лахмаджун, гарниран с магданоз и резени лимон. Поднесете с джаджък с маслини и тученица.

Продукти

За тестото:

  • 0.5 ч.ч. прясно мляко
  • 1.5 ч.л. суха мая
  • 1.5 ч.л. захар
  • 4 ч.ч. брашно
  • 1 ч.л. сол
  • 1 с.л. зехтин
  • вода

За плънката:

  • 25 маслини каламата
  • 2 глави лук
  • 2 скилидки чесън
  • 0.5 връзка магданоз
  • 250 г телешка кайма
  • 1 с.л. доматено пюре
  • 1 с.л. пюре от чушки
  • 1 с.л. сос от нар
  • шепа орехи

Свързани рецепти