Лахмаджун

Лахмаджун

Начин на приготвяне:

1. В купичка начупете маята и я залейте с хладка вода. Изсипете брашното на плота и го поръсете със сол. Направете кладенче в брашното и в него сипете останалите продукти заедно с маята. Омесете постепенно гладко тесто, ако е необходимо, добавете още вода. Поставете тестото в купа и го покрийте с влажна кърпа. Тестото трябва да втасва, докато удвои обема си.
2. Разделете тестото на топки. Разточете всяко топче много тънко. Направете малки или по-големи питки.
3. Направете плънката непосредствено преди печене на питките. Загрейте добре фурната, най-добре тухлена пещ. Нарежете лука, доматите и магданоза на ситно. В купа смесете всички продукти за пълнежа и ги разбъркайте добре. Овкусете със сол, черен пипер и зехтин.
4. Върху всяка разточена питчица сложете от пълнежа и го притиснете добре с ръка. Печете 2-3 минути, да хрупкавост.
5. Сервирайте лахмаджун с рукола и лимонови резенчета.

Продукти

За тестото:

  • 500 г брашно
  • 10 г прясна мая
  • 1 яйце
  • 50 мл прясно мляко
  • 1 ч.л. сол
  • 100 мл вода

За агнешкото:

  • 1770 г едросмляна агнешка кайма
  • 2 връзки магданоз
  • 1200 г домати
  • 100 г паста от чушки
  • 1 кг лук
  • 30 г сушено чили
  • 50 мл зехтин
  • сол и черен пипер

Свързани рецепти