Начин на приготвяне:
1. Настържете лука. Нарежете магданоза и кориандъра на едро. Сложете ги в купа заедно с каймата. Добавете яйцето и галетата и овкусете със сол и черен пипер. Омесете каймата и оформете 4 големи кюфтета от нея.
2. Поставете кюфтета в чиния, покрийте ги с прозрачно фолио и ги поставете в хладилник за 30 минути.
3. Изпечете кюфтета върху загрят грил-тиган или скара, напръскани с малко зехтин. Печете по 4-5 минути, от двете страни.
4. Разрежете питките на две. Поставете рукола, върху нея кюфте. Върху кюфтете поставете 1-2 червени печени чушки и тънки кръгчета червен лук. Захлупете питката.
5. Обелете и нарежете на тънки дълги парчета сладките картофи. Сложете ги в купа и ги поръсете със зехтин, сол, червен пипер и лют червен пипер и ги разбъркайте хубаво. Изсипете картофите в тавичка и ги изпечете на 230 градуса за 30 минути.
6. За шейка сложете в тенджерка захарта, сметаната, ванилията и маслото. Разбъркайте и оставете сместа да заври на тих огън. След 5 минути изключете котлона, дръпнете тенджерката и оставете сместа да се охлади. Сложете 2 топки сметанов сладолед в блендер и го залейте с прясното мляко. Добавете 80 мл от карамелената смес и разбийте.
7. Сервирайте бургер с печени картофки и млечен шейк.
Продукти
За бъргърите:
- 500 г свинска кайма
- 0.5 глава лук
- 40 г галета
- 1 яйце
За картофите:
- 1 кг сладки картофи
- 2 с.л. зехтин
- сол и черен пипер
- 2 ч.л. червен пипер
- щипка лют червен пипер
За шейка:
- 0.5 ч.л. кафява захар
- 1 ч.ч. течна сметана
- 1 ч.л. екстракт от ванилия
- 15 г масло
- 2 с.л. сметанов сладолед
- 500 мл прясно мляко