Начин на приготвяне:

1. За кюфтетата нарежете на ситно магданоза, лука и чушките и ги сложете в голяма купа. Накиснете хляба в млякото.

2. Трите вида смляно месо сложете в купата при наситнените продукти. Добавете и смачканата на паста с малко сол скилидка чесън.

3. Чукнете яйцето. Овкусете със сол и черен пипер. Замесете кайма и я оставете в хладилник за минимум половин час.

4. Загрейте фурната на 200 градуса (с вентилатор). Оформете 18 кюфтета и ги подредете в тава. Изпечете ги до готовност - за около 12 минути.

5. За соса накиснете манатарките в марсалата за няколко минути, след това ги отцедете, като запазите течността и ги нарежете на ситно.

6. Нарежете бекона на кубчета, а лука и чесъна - на ситно. Сложете бекона в студен тиган. Включете котлона. Щом беконът пусне мазнина, добавете маслото и нарязаните лук и чесън. Оставете да се запържат до златисто.

7. След това поръсете брашното и запържвайте до златисто. Налейте пилешкия бульон, а след това и млякото - малко по малко. Овкусете с нарязана на ситно мащерка.

8. Добавете манатарките, овкусете със сол и пипер, налейте марсалата и сметаната. Гответе, докато сосът се сгъсти.

9. Сервирайте кюфтетата със соса.

Продукти

  • 400 г свинска плешка
  • 400 г телешка плешка
  • 400 г свински гърди без кост
  • 0.5 връзка магданоз
  • 2 стръка пресен лук
  • 2 мариновани люти чушки
  • 2 филии стар хляб
  • 50 мл прясно мляко
  • 1 яйце
  • 1 скилидка чесън
  • сол и черен пипер
  • 400 г свинска плешка
  • 400 г телешка плешка
  • 400 г свински гърди без кост
  • 0.5 връзка магданоз
  • 2 стръка пресен лук
  • 2 мариновани люти чушки
  • 2 филии стар хляб
  • 50 мл прясно мляко
  • 1 яйце
  • 1 скилидка чесън
  • сол и черен пипер

За соса:

  • 100 г бекон
  • 100 г краве масло
  • 100 г брашно
  • 250 мл пилешки бульон
  • 500 мл прясно мляко
  • 150 мл течна животинска сметана
  • 20 г сушени манатарки
  • 100 мл марсала
  • 0.5 глава лук
  • 1 скилидка чесън
  • 2 стръка мащерка
  • сол и черен пипер

Свързани рецепти