Кюфтета от булгур с доматен сос
Рецепта от: Стоян и Лора
Сместа за тези кюфтенца е от сварен фин булгур и пшеничен грис. Щом сместа изстине, тя се овкусява и от нея се оформят малки кюфтенца, които се сваряват във вряща вода. Отделно се приготвя доматен сос, млечен сос и разтопено масло с червен пипер. Кюфтенцата се заливат с горещия доматен сос и се поднасят с млечен сос и малко разтопено масло.
Продукти
- 250 г ситен булгур (без варене)
- 125 г грис от твърда пшеница (семолина)
- 800 мл вода
- 1 яйце
- 1 с.л. доматен концентрат
- 70 г брашно
- 1/2 ч.л. кимион
- сол и черен пипер на вкус
- магданоз за поръсване
- За доматения сос:
- 680 мл доматен сос
- 3 скилидки чесън
- 50 мл зехтин
- 2 с.л. меласа от нар
- 1 щипка чили на люспи
- сол на вкус
- За млечния сос:
- 400 г гъсто кисело мляко
- 1 скилидка чесън
- сол на вкус
- За маслото:
- 50 г краве масло
- 1 ч.л. червен пипер
Начин на приготвяне:
- 1. Сложете в касерола загрятата в кана вода, 1–2 щипки сол, булгура, гриса и кипнете. Когато булгурът и семолината абсорбират течността и омекнат, дръпнете от котлона, извадете в тава, покрийте с прозрачно фолио и охладете добре.
- 2. Добавете яйцето, доматения концентрат, стрития в хаванче кимион, брашното, сол, пипер и разбъркайте внимателно с шпатула.
- 3. Оформете малки кюфтенца и направете лека вдлъбнатина върху всяко едно.
- 4. Гответе ги в около 1–1,5 л кипяща подсолена вода на няколко пъти по около 5 минути всяка доза.
- 5. За доматения сос загрейте зехтина и запържете за около 30 секунди наситнените скилидки чесън. Добавете доматите, меласата, чилито и сол на вкус. Гответе на слаб огън под капак 20 минути.
- 6. За млечния сос стрийте чесъна на паста с малко сол, смесете го с гъстото мляко.
- 7. Загрейте маслото, когато стане със светло кафяв цвят, добавете червения пипер, разбъркайте и дръпнете от огъня.
- 8. Разбъркайте кюфтенцата с горещия доматен сос. Поднесете ги с млечния сос, капки препечено масло и наситнен магданоз.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Боб чорба със свински гърди
Рецепти Стоян и Лора
Боб с манатарки
Рецепти Стоян и Лора
Запечен боб с домати и фета
Рецепти Надия Хюсеин
Супа от червена леща и соден хляб
Рецепти Стоян и Лора
Салата от леща с цвекло и крем сирене
Рецепти Силвия Колока
Яхния от боб с паста
Рецепти Примож Долничар
Боб в доматен сос
Рецепти Стоян и Лора
Дип от жълт грах
Рецепти Къртис Стоун
Салата с аспержи и нахут
Рецепти Нико Рейнолдс
Бобена салата с печен пресен лук