Сместа за тези кюфтенца е от сварен фин булгур и пшеничен грис. Щом сместа изстине, тя се овкусява и от нея се оформят малки кюфтенца, които се сваряват във вряща вода. Отделно се приготвя доматен сос, млечен сос и разтопено масло с червен пипер. Кюфтенцата се заливат с горещия доматен сос и се поднасят с млечен сос и малко разтопено масло.

Продукти

  • 250 г ситен булгур (без варене)
  • 125 г грис от твърда пшеница (семолина)
  • 800 мл вода
  • 1 яйце
  • 1 с.л. доматен концентрат
  • 70 г брашно
  • 1/2 ч.л. кимион
  • сол и черен пипер на вкус
  • магданоз за поръсване
  • За доматения сос:
  • 680 мл доматен сос
  • 3 скилидки чесън
  • 50 мл зехтин
  • 2 с.л. меласа от нар
  • 1 щипка чили на люспи
  • сол на вкус
  • За млечния сос:
  • 400 г гъсто кисело мляко
  • 1 скилидка чесън
  • сол на вкус
  • За маслото:
  • 50 г краве масло
  • 1 ч.л. червен пипер

Начин на приготвяне:

  • 1. Сложете в касерола загрятата в кана вода, 1–2 щипки сол, булгура, гриса и кипнете. Когато булгурът и семолината абсорбират течността и омекнат, дръпнете от котлона, извадете в тава, покрийте с прозрачно фолио и охладете добре.
  • 2. Добавете яйцето, доматения концентрат, стрития в хаванче кимион, брашното, сол, пипер и разбъркайте внимателно с шпатула.
  • 3. Оформете малки кюфтенца и направете лека вдлъбнатина върху всяко едно.
  • 4. Гответе ги в около 1–1,5 л кипяща подсолена вода на няколко пъти по около 5 минути всяка доза.
  • 5. За доматения сос загрейте зехтина и запържете за около 30 секунди наситнените скилидки чесън. Добавете доматите, меласата, чилито и сол на вкус. Гответе на слаб огън под капак 20 минути.
  • 6. За млечния сос стрийте чесъна на паста с малко сол, смесете го с гъстото мляко.
  • 7. Загрейте маслото, когато стане със светло кафяв цвят, добавете червения пипер, разбъркайте и дръпнете от огъня.
  • 8. Разбъркайте кюфтенцата с горещия доматен сос. Поднесете ги с млечния сос, капки препечено масло и наситнен магданоз.

Свързани рецепти

Виж всички