В сместа за тези големи кюфтета се добавят водни кестени. Кюфтетата първо се пържат, а след това се задушават на слаб огън в соев сос. Сервират се върху варен бок чой.

Продукти

  • 1 литър растително олио
  • ¼ ч.ч. светъл соев сос
  • 2 с.л. тъмен соев сос
  • 2 с.л. захар
  • 1 литър пилешки бульон или вода
  • 8 малки главички бок чой
  • 1 с.л. олио
  • За кюфтетата:
  • 750 г свинска кайма
  • 2-3 стръка пресен лук
  • ½ ч.ч. обелени водни кестени
  • 1 ч.л. настърган джинджифил
  • 1 яйце
  • 1 с.л. царевично нишесте
  • 1 с.л. жълто вино
  • ½ ч.л. сол
  • щипка бял пипер

Начин на приготвяне:

  • 1. За кюфтетата нарежете обелените кестени на ситно и ги сложете в купа. В нея добавете каймата, нарязания на ситно пресен лук, настъргания джинджифил, яйцето, царевичното нишесте, виното, солта и пипера. Омесете сместа много добре, само в една посока. С влажни ръце оформете 4 големи кръгли кюфтета. Оваляйте ги леко в царевично нишесте.
  • 2. Загрейте 1 литър олио в уок до 170 градуса и изпържете кюфтета от всички страни, за 5 минути.
  • 3. В тенджера с двойно дъно сипете двата вида соев сос, 2 с.л. захар и бульона. Разбъркайте и поставете в соса пържените кюфтета. Поставете капак и гответе на слаб огън 1 час. След това махнете капака и гответе още 45-60 минути, докато сосът се сгъсти и стане гладък и лепкав.
  • 4. В друг съд сложете да заври вода с по 1 ч.л. сол, захар и олио. Пуснете в нея разрязаните по дължина главички бок чой и варете кратко, докато омекнат. Прецедете ги.
  • 5. Сервирайте кюфтетата в голяма дълбока чиния. Отстрани подредете бок чой. Залейте със сос.

Свързани рецепти

Виж всички