Кюфтенцата се приготвят от свинска кайма с лук и подправки. Сле като се запържат, се готвят в сос от задушени зеленчуци и пилешки бульон. Накрая сосът се застройва с кисело мляко и жълтъци. Една лека и свежа рецепта!

Продукти

  • За кюфтетата:
  • 600 г свинска кайма
  • 1 глава лук
  • 2 филии бял хляб
  • 100 мл прясно мляко
  • 1 яйце
  • 1/2 ч.л. индийско орехче
  • 1/4 ч.л. бахар
  • сол и черен пипер на вкус
  • За фрикасето:
  • 1 глава лук
  • 2 моркова
  • 2 скилидки чесън
  • 1–2 с.л. брашно
  • 600 мл пилешки бульон
  • 100 мл бяло вино
  • 1 дафинов лист
  • 4 стръка магданоз
  • 2 стръка мащерка
  • 50 г краве масло
  • За застройката:
  • 200 г кисело мляко
  • 2 жълтъка
  • 1 лимон

Начин на приготвяне:

  • 1. За кюфтетата настържете лука на ренде, а хляба накъсайте и накиснете в млякото.
  • 2. Смесете каймата с индийското орехче, яйцето, настъргания лук и бахара. Изстискайте хляба, прибавете в купата, овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте много добре. Оформете малки кюфтета (цариградски).
  • 3. Запържете ги в сгорещеното масло до златисто. Извадете ги.
  • 4. В същия съд запържете нарязаните на малки кубчета лук, чесън и моркови за фрикасето. Щом се карамелизират, прибавете брашното. Деглазирайте с виното и налейте пилешкия бульон. Прибавете завързаните в марля стръкове магданоз, мащерка и дафинов лист.
  • 5. Върнете кюфтетата в съда и гответе на слаб огън, докато се сготвят зеленчуците и месото.
  • 6. За застройката разбъркайте жълтъците с настърганата лимонова кора, киселото мляко и сока от лимона. Темперирайте с част от пилешкия бульон.
  • 7. Изсипете застройката в тенджерата при кюфтетата, извадете марлята с билките и гответе 1-2 минути. Сервирайте кюфтетата фрикасе с пресен магданоз.

Свързани рецепти

Виж всички