Кюфтета фрикасе
Рецепта от: Стоян и Лора
Кюфтенцата се приготвят от свинска кайма с лук и подправки. Сле като се запържат, се готвят в сос от задушени зеленчуци и пилешки бульон. Накрая сосът се застройва с кисело мляко и жълтъци. Една лека и свежа рецепта!
Продукти
- За кюфтетата:
- 600 г свинска кайма
- 1 глава лук
- 2 филии бял хляб
- 100 мл прясно мляко
- 1 яйце
- 1/2 ч.л. индийско орехче
- 1/4 ч.л. бахар
- сол и черен пипер на вкус
- За фрикасето:
- 1 глава лук
- 2 моркова
- 2 скилидки чесън
- 1–2 с.л. брашно
- 600 мл пилешки бульон
- 100 мл бяло вино
- 1 дафинов лист
- 4 стръка магданоз
- 2 стръка мащерка
- 50 г краве масло
- За застройката:
- 200 г кисело мляко
- 2 жълтъка
- 1 лимон
Начин на приготвяне:
- 1. За кюфтетата настържете лука на ренде, а хляба накъсайте и накиснете в млякото.
- 2. Смесете каймата с индийското орехче, яйцето, настъргания лук и бахара. Изстискайте хляба, прибавете в купата, овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте много добре. Оформете малки кюфтета (цариградски).
- 3. Запържете ги в сгорещеното масло до златисто. Извадете ги.
- 4. В същия съд запържете нарязаните на малки кубчета лук, чесън и моркови за фрикасето. Щом се карамелизират, прибавете брашното. Деглазирайте с виното и налейте пилешкия бульон. Прибавете завързаните в марля стръкове магданоз, мащерка и дафинов лист.
- 5. Върнете кюфтетата в съда и гответе на слаб огън, докато се сготвят зеленчуците и месото.
- 6. За застройката разбъркайте жълтъците с настърганата лимонова кора, киселото мляко и сока от лимона. Темперирайте с част от пилешкия бульон.
- 7. Изсипете застройката в тенджерата при кюфтетата, извадете марлята с билките и гответе 1-2 минути. Сервирайте кюфтетата фрикасе с пресен магданоз.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Месо с пролетни зеленчуци
Рецепти Джейми Оливър
Печена наденица рагу
Рецепти Джейми Оливър
Печени моркови и цвекло с пържоли
Рецепти Джейми Оливър
Шишчета по гръцки /сувлаки/
Рецепти Къртис Стоун
Свински пържоли в хавайски стил
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Печено свинско с хрупкави картофи
Рецепти Нико Рейнолдс
Печени наденички с полента със сирене и боб
Рецепти Том Керидж
Бургер с чоризо
Рецепти Стоян и Лора
Свинско руло
Рецепти Ейнсли Хариът
Хапки с диня, кокос и свинско