Тези кюфтенца са изключително хрупкави отвън и меки отвътре. Вътрешността е от рикота и яйца, с добавени малки късчета прошуто, а панировката е само от смлени бадеми. Вегетарианският вариант на тези кюфтенца е съвсем лесно постижим, просто не добавяйте прошуто.

Продукти

  • 80 г пармезан
  • 40 г прошуто
  • 100 г филирани бадеми
  • 400 г рикота
  • 100 г брашно с набухвател
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 2 яйца
  • сол и черен пипер
  • 1 литър олио за пържене
  • 100 г конфитюр по избор

Начин на приготвяне:

  • 1. В купа смесете яйцата и рикотата и разбъркайте. Добавете няразаното на много ситно прошуто и разбъркайте отново.  Добавете фино настъргания пармезан, както и брашното и бакпулвера. Разбъркайте.
  • 2. Нарежете или смелете едро филираните бадеми и ги разстелете в тавичка.
  • 3. С помощта на две лъжици оформете продълговати кюфтенца. Оваляйте всяко добре в бадемите.
  • 4. Загрейте олиото в дълбок съд до 180 градуса. Пържете кюфтенцата по 2-3 минути о т всяка страна. Поставяйте и обръщайте кюфтенцата с помощта на решетеста лъжица. Извадете кюфтенцата върху кухненска хартия.
  • 5. Прехвърлете кюфтенцата с прошуто, рикота и бадеми в голяма чиния и ги поръсете с малко настърган пармезан.

Свързани рецепти

Виж всички