Кюфтенца с полента
Рецепта от: Микела Киапа
Едно класическо италианско ястие. Кюфтенцата се приготвят от сурова свинска наденица и се пържат. Сервират се върху кремообразна полента с пармезан и сос от печени домати и чушки. Вкусно!
Продукти
- 500 г сурова свинска наденица
- 100 г настърган пармезан
- 1 скилидка чесън
- 100 г прясно смлени хлебни трохи
- 2 яйца
- шепа нарязан магданоз
- 1 ч.л. смлени семена от фенел
- 1 ч.л. сол
- 0.5 ч.л. прясно смлян черен пипер
- 1 с.л. зехтин
- 200 г полента
- бучка масло
- 800 мл вода
- 2 шепи настърган пармезан
- сол
- За соса:
- 2 големи червени чушки
- 4 домата
- 1 глава чесън
- 1 червена люта чушка
- 5 стръка мащерка
- сол и черен пипер
- зехтин
Начин на приготвяне:
- 1. Почистете чушките от дръжки и семки и ги нарежете на едри парчета. Доматите разрежете на половинки. Поставете зеленчуците на един ред в тавичка. В нея поставете и разрязаната на две глава чесън. Стръковете мащерка подредете върху зеленчуците. Овкусете със сол и черен пипер, и поръсете със зехтин. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 20 минути.
- 2. Отстранете стръковете мащерка и изтискайте печените скилидки чесън. Прехвърлете печените зеленчуци в блендер и смелете.
- 3. Обелете надениците и сложете месото в купа. Към него добавете настъргания пармезан и хлебните трохи и омесете леко. Добавете нарязания магданоз и яйцата и смачканата скилидка чесън /поръсена с щипка сол и смачкана с нож до получаването на паста или с преса за чесън/. Добавете и счуканите в хаванче или смлени семена фенел. Омесете каймата добре.
- 4. Оформете топчета с големината на орех. Сипете 1 с.л. зехтин в тиган и щом се загрее изпържете кюфтенцата, като ги обръщате от всички страни, за около 10 минути.
- 5. В тенджера сипете водата, добавете полентата и малка бучка масло. Бъркайте докато сместа заври и започне да се сгъстява. Важно е да не се образуват бучки. Добавете 2 шепи настърган пармезан и продължете да разбърквате до готовност.
- 6. В дълбока чиния сервирайте полента. Върху нея сипете от соса с печени чушки, а най-отгоре подредете кюфтенца. Поръсете с тънка струйка зехтин и настърган пармезан.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Месо с пролетни зеленчуци
Рецепти Джейми Оливър
Печена наденица рагу
Рецепти Джейми Оливър
Печени моркови и цвекло с пържоли
Рецепти Джейми Оливър
Шишчета по гръцки /сувлаки/
Рецепти Къртис Стоун
Свински пържоли в хавайски стил
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Печено свинско с хрупкави картофи
Рецепти Нико Рейнолдс
Печени наденички с полента със сирене и боб
Рецепти Том Керидж
Бургер с чоризо
Рецепти Стоян и Лора
Свинско руло
Рецепти Ейнсли Хариът
Хапки с диня, кокос и свинско