Кюфтенца с полента

Кюфтенца с полента

Начин на приготвяне:

1. Почистете чушките от дръжки и семки и ги нарежете на едри парчета. Доматите разрежете на половинки. Поставете зеленчуците на един ред в тавичка. В нея поставете и разрязаната на две глава чесън. Стръковете мащерка подредете върху зеленчуците. Овкусете със сол и черен пипер, и поръсете със зехтин. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 20 минути.

2. Отстранете стръковете мащерка и изтискайте печените скилидки чесън. Прехвърлете печените зеленчуци в блендер и смелете.
3. Обелете надениците и сложете месото в купа. Към него добавете настъргания пармезан и хлебните трохи и омесете леко. Добавете нарязания магданоз и яйцата и смачканата скилидка чесън /поръсена с щипка сол и смачкана с нож до получаването на паста или с преса за чесън/. Добавете и счуканите в хаванче или смлени семена фенел. Омесете каймата добре.
4. Оформете топчета с големината на орех. сипете 1 с.л. зехтин в тиган и щом се загрее изпържете кюфтенцата, като ги обръщате от всички страни, за около 10 минути.
5. В тенджера сипете водата, добавете полентата и малка бучка масло. Бъркайте докато сместа заври и започне да се сгъстява. Важно е да не се образуват бучки. Добавете 2 шепи настърган пармезан и продължете да разбърквате до готовност.
6. В дълбока чиния сервирайте полента. Върху нея сипете от соса с печени чушки, а най-отгоре подредете кюфтенца. Поръсете с тънка струйка зехтин и настърган пармезан.

Продукти

 

  • 500 г сурова свинска наденица
  • 100 г настърган пармезан
  • 1 скилидка чесън
  • 100 г прясно смлени хлебни трохи
  • 2 яйца
  • шепа нарязан магданоз
  • 1 ч.л. смлени семена от фенел
  • 1 ч.л. сол
  • 0.5 ч.л. прясно смлян черен пипер
  • 1 с.л. зехтин
  • 200 г полента
  • бучка масло
  • 800 мл вода
  • 2 шепи настърган пармезан
  • сол

За соса:

  • 2 големи червени чушки
  • 4 домата
  • 1 глава чесън
  • 1 червена люта чушка
  • 5 стръка мащерка
  • сол и черен пипер
  • зехтин

Свързани рецепти