Квадрати с шоколад, тиквени семки и лимонов карамел

1. За лимоновия карамел сипете прясното мляко в тенджерка, добавете настърганата лимонова кора и оставете да заври. В съд с дълга дръжка сипете захарта и я карамелизирайте до тъмнозлатисто. На струйка добавете горещото мляко към карамелизираната захар, при непрекъснато разбъркване. Накрая добавете течната сметана, разбъркайте и дръпнете от огъня. Пресипете сместа в плитък стъклен или керамичен съд, покрийте с прозрачно фолио и поставете в хладилник.

2. За кексовото тесто разтопете шоколада на водна баня заедно с маслото, разбъркайте до гладкост. В купа смесете олиото от тиквени семки и заарта. Добавете разтопения шоколад и разбъркайте. Добавете яйцата и разбъркайте отново. Добавете брашното и бакпулвера, разбъркайте. Накрая добавете нарязаните на едро тиквени семки и разъркайте. Изсипете сместа в предварително намаслена и постлана с хартия за печене правоъгълна тавичка. Печете на по-горно ниво в предварително загрята фурна на 165 градуса 20 минути.

3. Пресипете лимоновия карамел в купа и го разбийте с помощта на миксер до текстурата на мус. Пресипете карамела в пош.

4. Нарежете шоколадовия кекс на еднакви квадрати. Подредете ги върху поднос. Шприцовайте по една топка лимонов карамел върху всеки квадрат. Поръсете с тиквени семки и настърган шоколад.

Продукти

  • За лимоновия карамел:
  • 100 г обезмаслено прясно мляко
  • 1 лимон, настъргана кора
  • 3 г фина сол
  • 150 г захар
  • 250 г течна животинска сметана (35% масленост)
  • За шоколадовия кекс:
  • 100 г натурален шоколад (70% какао)
  • 60 г  безсолно масло
  • 20 г олио от тиквено семе
  • 90 г захар
  • 2 яйца размер L
  • 50 г брашно
  • 100 г печени белени тиквени семки
  • 3 г бакпулвер
  • За украса:
  • блокче натурален шоколад
  • печени белени тиквени семки

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички