Квадрати с шоколад, тиквени семки и лимонов карамел

Квадрати с шоколад, тиквени семки и лимонов карамел
Свързани предавания: Сладкишите на Франсишко МорейраГледайте Вторник, 21 януари, 13:00 | Вторник, 21 януари, 13:30

Начин на приготвяне:

1. За лимоновия карамел сипете прясното мляко в тенджерка, добавете настърганата лимонова кора и оставете да заври. В съд с дълга дръжка сипете захарта и я карамелизирайте до тъмнозлатисто. На струйка добавете горещото мляко към карамелизираната захар, при непрекъснато разбъркване. Накрая добавете течната сметана, разбъркайте и дръпнете от огъня. Пресипете сместа в плитък стъклен или керамичен съд, покрийте с прозрачно фолио и поставете в хладилник.

2. За кексовото тесто разтопете шоколада на водна баня заедно с маслото, разбъркайте до гладкост. В купа смесете олиото от тиквени семки и заарта. Добавете разтопения шоколад и разбъркайте. Добавете яйцата и разбъркайте отново. Добавете брашното и бакпулвера, разбъркайте. Накрая добавете нарязаните на едро тиквени семки и разъркайте. Изсипете сместа в предварително намаслена и постлана с хартия за печене правоъгълна тавичка. Печете на по-горно ниво в предварително загрята фурна на 165 градуса 20 минути.

3. Пресипете лимоновия карамел в купа и го разбийте с помощта на миксер до текстурата на мус. Пресипете карамела в пош.

4. Нарежете шоколадовия кекс на еднакви квадрати. Подредете ги върху поднос. Шприцовайте по една топка лимонов карамел върху всеки квадрат. Поръсете с тиквени семки и настърган шоколад.

Продукти

За лимоновия карамел:

100 г обезмаслено прясно мляко

1 лимон, настъргана кора

3 г фина сол

150 г захар

250 г течна животинска сметана (35% масленост)

 

За шоколадовия кекс:

100 г натурален шоколад (70% какао)

60 г  безсолно масло

20 г олио от тиквено семе

90 г захар

2 яйца размер L

50 г брашно

100 г печени белени тиквени семки

3 г бакпулвер

 

За украса:

блокче натурален шоколад

печени белени тиквени семки

Свързани рецепти