Кула от тортили
1. За тестото за тортили сипете в купа брашното и солта и разбъркайте. Добавете водата и зехтина и смесете продуктите добре с ръце. Щом се образува топка тесто, извадете я върху набрашнен плот и омесете за кратко. Разделете тестото на малки топки и оформете всяка до гладкост между дланите си. Подредете топчиците в чиния, покрийте с прозрачно фолио и поставете в хладилник за 10 минути.
2. Намажете зехтин върху плота и с ръка сплескайте топка царевично тесто на малка питчица. След това продължете да сплесквате и да разстилате едновременно тестото с ръце до получаването на тънки кръгли питки. Може да направите това като оставите тестото между два листа хартия за печене.
3.  Печете тортилите върху много добре загрята скара или тиган по 2 минути от всяка страна. След това увийте тортилите в платнена кърпа.
4. За пилешкото месо поставете в плик всички подправки. Добавете настърганата кора и сока на двата лайма и целите бутчета. Затворете плика и разтръскайте много енергично, като втривате образувалия се сос в месото. Изсипете съдържанието на плика в тавичка и печете месото в предварително загрята фурна на 180 градуса 1 час и половина. След като месото поизстине, обезкостете бутчетата  накъсайте месото.
5. За гуакамолето разрежете авокадата на половини, извадете костилката им, а след това вътрешността на всяка половина. Намачкайте с помощта н вилица. Добавете заквасена сметана и овкусете със сол, лимонов сок и зехтин. Разбъркайте добре.
6. За доматената салса нарежете на четвъртинки обелената глава лук, обелените скилидки чесън и разрязаните на половинки домати и ги сложете в тава. Полейте зеленчуците с малко зехтин и печете 15 минути на 180 градуса. Пресипете изпечените зеленчуци в блендер или кухненски робот, добавете сухата люта чушка и листата кориандър и смелете. Овкусете доматената салса със сол, черен пипер и лимонов сок.
6. За да построите кулата от тортили, поставете в чиния една тортиля, намажете я с 1 с.л. гакамоле, разпръснете парченца пилешко месо, поръсете със салса, заквасена сметана, настърган чедър, пресен лук. Поставете втора тортиля и повторете подредбата. Завършете кулата, предвидена за един човек с трета тортиля, като подредите върху нея останалите съставки.

Продукти

  • За тортилите:150 г фино царевично брашно щипка сол 100 мл студена вода 1 с.л. зехтинЗа пилешкото месо:2 с.л. сушена целина 1 с.л. сушен риган 1 ч.л. едър лют червен пипер 1 ч.л. чесън на прах 2 ч.л. кимион 1 ч.л. пушен червен пипер 2 лайма настъргана кора и сок 6 цели пилешки бутчетаЗа гуакамолето:3 узрели авокадо 3 с.л. заквасена сметана 0.5 лайм настъргана кора и сок 1 с.л. зехтин сол и черен пиперЗа доматената салса:6 домата 1 глава лук 2 дълги люти чушки 1 сушена чушка чипотле 4 скилидки чесън 1 връзка кориандър 2 лайма сок сол и черен пиперДопълнително:1 връзка пресен лук 0.5 връзка кориандър 50 г кашкавал заквасена сметана

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички