Начин на приготвяне:

1. Отделете белтъците от жълтъците. Разбийте белтъците с помощта на миксер или кухненски робот на сняг. След това добавете половината захар към тях и продължете разбиването до твърдост. Жълтъците разбийте на ръка с другата половина захар. Прибавете и настърганата лимонова кора.
2. Смесете внимателно, на ръка, жълтъците и белтъците като първо добавите малко от разбитите белтъци към жълтъците, а след това смесите цялото количество. Добавете галетата и разбъркайте.
3. Намаслете хубаво къдрава кръгла форма за кекс. Поръсете стените и дъното и с галета. изтръскайте излишното.
4. Напълнете формата със сместа с помощта на черпак. Може да не я пълните догоре. Изпечете сладкиша на 170 градуса за около 20 минути, като проверявате с клечка готовността на печивото.
5. За сиропа сложете в тенджерка виното, сока от плодовете, пръчката канела, ликьора и захарта. Когато сиропа се сгъсти, го дръпнете от котлона. Обърнете изстиналия сладкиш върху поднос или чиния. Залейте го с топлия сироп. Украсете сладкиша с леко разбита сметана.

Продукти

  • 4 яйца
  • 170 г захар
  • Настъргана кора от 1 лимон
  • 160 г фина галета
  • 200 мл сметана

За сиропа:

  • 750 мл бяло вино
  • 200 г захар
  • 1 пръчка канела
  • 1 с.л. портокалов ликьор
  • 0.5 портокал
  • 0.5 лимон

Свързани рецепти