Това е рецепта за изключително просто за приготвяне, но изключително вкусно предястие. Филийките багета се намазват с паста от печен чесън и се гарнират с филенца аншоа и пухкаво бито масло, овкусено с лимонов сок.

Продукти

  • 3 големи глави чесън
  • 4 с.л. зехтин екстра върджин
  • 2 с.л. пудра захар
  • 4 стръка мащерка
  • 1 багета (16 филийки)
  • 100 г филенца аншоа в зехтин
  • 1 лимон, кора и сок
  • 1 лайм, кора и сок
  • 150 г безсолно масло
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

  • 1. Отрежете горната част на всяка глава чесън. След това я разрежете на две, по хоризонтал. Поставете половинките с разрязаната страна нагоре в тавичка. Поръсете със сол, разппръснете стръковете мащерка. Поръсете с пудра захар и 1 с.л. зехтин. Покрийте плътно с алуминиево фолио и печете в предварително загрята фурна на 120 градуса 1 час и 50 минути, докато чесънът омекне.
  • 2. Поставете маслото със стайна температура в купа и настържете фино кората на лайма и лимона. Изтискайте лимоновия сок и 1/3 от сока от лайма, овкусете със сол. Разбийте с помощта на тел до получаването на пухкав крем. Пресипете в пош с назъбен накрайник.
  • 3. Изтискайте вътрешността на скилидките печен чесън в тавичката. Отстранете стръковете мащерка. Намачкайте и разбъркайте добре печения чесън до получаването на паста.
  • 4. Намажете всяка филийка с печен чесън. Върху него поставете филенце аншоа. След това шприцовайте на вълнички битото масло. Поръсете с прясно смлян черен пипер и тънка струйка зехтин.

Свързани рецепти

Виж всички