Сьомговата пъстърва за тези кростини се пече увита в алуминиево фолио върху скара или във фурна. Сосът се приготвя от печени червени чушки, сирене, мента и босилек.

Продукти

  • 1 цяла сьомгова пъстърва
  • 2 лимона
  • шепа магданоз
  • 1 глава червен лук
  • 5 скилидки чесън
  • 2 багети
  • 2 лимона, сок
  • див лук
  • зехтин
  • едра морска сол
  • прясно смлян черен пипер
  • За соса:
  • 2 големи червени чушки
  • 1 парче сирене Фета
  • 4-5 листа мента
  • 4-5 листа босилек
  • 2 лайма, сок
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

  • 1. За соса изпечете чушките от всички страни, върху директен огън на скара, за около 10 минути. Задушете ги за кратко в найлонов или хартиен плик и ги обелете, като отделите водата от вътрешността им в купа. Отстранете дръжките и семките им и ги нарежете на много ситно. Сложете чушките в купата и добавете нарязаното на ситно сирене фета. Разбъркайте много добре. Добавете нарязаните на ситно мента и босилек, сока на двата лайма, сол, черен пипер и зехтин. Разбъркайте.
  • 2. За рибата нарежете 2 лимона на тънки кръгчета. Обелете скилидките чесън и ги нарежете на тънки филийки. Лукът нарежете на тънки полумесеци.
  • 3. Направете напречни разрези по диагонал от горната страна на рибата. Напълнете вътрешността и с магданоз, ¾ от нарязания лук и ¾ от филийките чесън. Добавете сол и черен пипер и малко зехтин. По средата на голям лист алуминиево фолио подредете канапе от почти всички кръгчета лимон и останалия лук и чесън. Притворете рибата и я прехвърлете върху канапето. В разрезите поставете кръгчета лимон и малко чесън. Увийте рибата в още един лист фолио, като пакет. Поставете я върху индиректен огън на скарата и затворете капака. Печете 40 минути.
  • 4. Нарежете багетите на малки филийки, под лек ъгъл. Запечете ги върху скарата от двете страни. Намажете всяка филийка със сос от печени чушки, а отгоре поставете парченца печена риба. Поръсете с нарязан див лук.

Свързани рецепти

Виж всички