Начин на приготвяне:

1. За тестото смесете брашното със захарта и солта. Сложете сместа в купа и разбъркайте с миксер. След това добавяйте малко по малко мекото масло, като продължавате да разбивате. Добавете водата на струйка, целта е тестото да стане меко. Щом се оформи гладко тесто, прехвърлете го върху парче прозрачно фолио, увийте го и го сплескайте. Оставете тестото в хладилник за 1 час.
2. Разрежете тестото на 4 части. Всяка част оформете на топка между дланите си. След това я разточете върху набрашнен плот в елипсовидна форма с дебелина 6 мм.
3. Поставете четирите парчета тесто в плоска тава, постлана с хартия за печене. По средата на две кростади поставете шепа горски плодове - малини, червени боровинки и френско грозде. Поръсете с малко захар всяка купчинка плодове и загънете краищата на тестото навътре, като пакетче. По средата на другите две кростади сложете нарязани на кубчета праскови от компот, поръсете ги с малко захар и завийте пакетчета.
3. Намажете кростадите с разбит жълтък с малко сметана. Изпечете ги за 20 минути на 200 градуса.
4. Преди поднасяне оставете кростадите да изстинат 1 час.

Продукти

За тестото:

  • 65 г захар
  • 260 г брашно
  • 1 щипка сол
  • 230 г меко масло
  • 40 мл вода

За пълнежа:

  • 4 праскови от компот или консерва
  • 12 малини
  • 8 боровинки
  • 2 клончета френско грозде
  • 65 г захар

За намазване:

  • 1 жълтък с малко сметана

Свързани рецепти