Кронътс

Кронътс

Начин на приготвяне:

1. Пригответе многолистно тесто, както е описано в рецептата за кроасани.
2. Направете сладкарски крем, като разбиете жълтъците с малко студено мляко, половината захар и брашното. Останалото мляко сипете в тенджерка заедно с останалата захар и го оставете да заври. Добавете горещото мляко на тънка струйка към жълтъците, като разбивате енергично. Пресипете сместа в тенджерката, върху котлона, и бъркайте в продължение на 4-5 минути, докато сместа се сгъсти. Изсипете крема в чиния, покрийте го с фолио и го оставете да изстине. След това го прехвърлете в пош с назъбен накрайник.
3. Разточете тестото на голям тънък лист. С помощта на ринг /диаметър 11 см/ изрежете кръгчета. С по-малък ринг /диаметър 5 см/ изрежете по-малки кръгчета в средата на всяко голямо кръгче.
4. Сипете 4-5 пръста олио в дълбок съд и го загрейте до 180 градуса. Пържете по 2-3 понички наведнъж, до златисто.
5. Сипете захар в дълбока чиния. Овалвайте още горещите понички в захарта /по желание може да добавите канела към захарта/.
6. Подредете кронътс върху поднос. Шприцовайте сладкарски крем в средата на всяка.

Продукти

За многолистното тесто:

  • 500 г брашно
  • 280 мл вода
  • 20 г суха мая
  • 20 г захар
  • щипка сол
  • 250 г масло

За сладкарския крем:

  • 1 шушулка ванилия
  • 250 мл прясно мляко
  • 75 г захар
  • 2 жълтъка
  • 1 с.л. брашно

  • 300 г захар
  • 200 мл олио за пържене

Свързани рецепти