Начин на приготвяне:

Нарежете лука на ситно и го запържете в маслото. Когато стане прозрачен, добавете цялото брашно наведнъж, за да направиту руто, което е основата на крокетите. Бъркайте с тел докато брашното се изпече - трябва да цвърчи и да образува мехурчета. След това излейте студоното вино и зеленчуков бульон и бъркайте, докато сместа се сгъсти. Когато руто стане еднородна смес, добавете и предварително нарязаното на кубчета сирене /може да ползвате и други вид твърдо сирене/ и накълцания магданоз. Разбъркайте и дръпнете от огъня.
Изсипете сместа в плоска тавичка, изплакната със студена вода. разстелете хубаво сместа и я покрийте с прозрачно фолио. След като е поизстинала я сложете в хладилник да се стегне хубаво.
След като извадите сместа за крокети от хладилника я нарежете на 9-10 парчета. С ръце омесете всяко парче и върху набрашнен плот го разточете така, че да му придадете форма на крокета. При разточването не прегъвайте тестото, за да не вкарате въздух в него.
Подгответе си брашно, разбити белтъци /може и цели яйца/ и галета за панирането. В този ред овалвайте крокетите и ги пържете в тенджера с много олио /на 180 градуса/ така, че те да плуват в него.

Продукти

  • 2 глави лук шалот
  • 1 връзка магданоз
  • 125 г масло
  • 100 г брашно
  • 100 мл бяло вино
  • 400 мл зеленчуков бульон
  • 250 г сирене ементал
  • олио
  • сол и черен пипер

За панировката:

  • 4 белтъци
  • 500 г брашно
  • 500 г галета

Свързани рецепти