Кроасани
1. Сипете брашното върху плота и го поръсете със сол. Направете голямо кладенче и в него сипете водата. Върху нея поръсете маята и захарта. Накъсайте 200 г масло на стайна температура на парченца. С пръсти първо смесете продуктите в кладенчето и постепенно омесете гладко и меко тесто. Увийте тестото в прозрачно фолио и го поставете в хладилник за 40 минути.
2. Останалото масло разстелете под формата на правоъгълна плочка с дебелина 2-3 см върху лист прозрачно фолио. Увийте го във фолиото и го поставете в хладилник да се стегне.
3. Извадете маслото от хладилника. Извадете и тестото, развийте го и го поставете върху поръсен с брашно плот. Разточете го под формата на дълъг правоъгълник, два пъти по-голям от плочката масло. При разточване поръсвайте тестото и отгоре с брашно. Поставете маслото в едната половина на разточеното тесто и го прегънете така, че да покрие маслото. Разточете сгнътатото тесто отново, като прилагате натиск, за да се разнесе равномерно маслото. Разточете отново под формата на дълъг правоъгълник. Сгънете го като пакет - първо прегънете от двете страни, до средата, а след това прегънете една върху друга. Повторете разточването и сгъването на три, като пакет още 2 пъти. След това увийте в прозрачно фолио и поставете в хладилник за 40 минути.
4. Повторете същите действия още два пъти - разточване и прегъване по три пъти и поставяне в хладилник за 40 минути.
5. Постелете хартия за печене в голяма тава. Разточете тестото на голям, тънък лист. Разрежете листа тесто на две равни части, по хоризонтал. С помощта на линийка изрежете равни краища на всяка половинка тесто. След това, отново с линийка, изрежете тънки триъгълни парчета от тестото. Завийте всяко парче от широкия му край към тънкия, на руло. Подредете кроасаните в тавата. Покрийте ги с прозрачно фолио и ги оставете да втасат на стайна температура 90 минути.
6. Печете кроасаните в предварително загрята фурна на 230 градуса 20-25 минути.

Продукти

  • 500 г брашно 280 мл вода 20 г суха мая 20 г захар щипка сол 250 г масло

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички