Креолски пай фрогмор
1. За тестото сипете брашното върху плота и направете кладенче в него. В кладенчето сипете водата, маслото, нарязано на кубчета, половината яйце, предварително разбито, сушения риган и солта. Смесете продуктите в кладенчето с пръсти и постепенно омесете гладко тесто. Поставете тестото в купа, покрийте го с прозрачно фолио и го поставете в хладилник за 30 минути.
2. В тенджерка сипете бирата и водата. Обелете картофите и ги нарежете на кубчета. Нарежете кочана царевица на парчета. Сипете картофите и царевицата в тенджерката и ги варете 10 минути. Прецедете ги.
3. Обелете и нарежете селърито на парчета. Лука и чушките нарежете на кубчета. Почистете скаридите - обелват се и им се махат главите. Нарежете чоризото на кръгчета.
4. Намаслете дълбока керамична форма за пай. Изсипете прецедените картофи и царевица, чоризото, скаридите и нарязаните зеленчуци. В купа разбийте жълтъците със сметаната и каджун. Залейте всичко със сместа.
5. Разточете тестото с дебелина 5 мм. Изрежете лента, която да обхване формата и я поставете по краищата и. Намажете я с разбит жълтък с малко сметана. Изрежете кръг от тестото и го поставете така, че да покрие пълнежа. Излишното тесто изрежете. Намажете с жълтък със сметана. Продупчете тестото на няколко места с нож и печете пая в предварително загрята фурна на 170 градуса 50 минути.

Продукти

  • За тестото:250 г брашно 1 с.л. сушен риган 100 г масло 80 мл вода 0.5 яйце щипка солЗа пълнежа:3 големи картофа 1 кочан царевица 330 мл бира 1 литър вода 5 стръка селъри 1 зелена чушка 1 глава лук 1 наденица чоризо 200 г скариди 150 мл сметана 3 жълтъка 2 ч.л. подправка каджунДопълнително:1 жълтък с малко сметана

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички